Vandaag is de dag van Studio Roncken

Tijdens de maaltijden is er gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Vanmorgen bij het ontbijt ben ik aangeschoven bij een vrouw uit Taiwan. Ik had behoefte om iemand te spreken die niet van ‘hier’ was. Zij heeft zelf volgens mij vooral contact met de andere Aziaten hier, dat zijn er zo’n stuk of zes. Ik ben de enige Europeaan, er is nog een Afrikaan en twee Canadezen verder zijn het allemaal Amerikanen. De vrouwen zijn veruit in de meerderheid: van de 50 zijn er maar 7 man. Dat is niet gebruikelijk, maar een aantal mannen kon op het laatste moment niet komen. Ik heb ook nog even gesproken met een van de oprichters, Jon Gregg. Voordat hij dit centrum had opgericht was hij ingenieur en had hij een architecten bureau.  Dat was gehuisvest in wat nu het hoofdgebouw is, waar we eten en loungen en waar een kleine expositie ruimte is. Toen binnen 1 jaar twee dierbaren van hem overleden heeft hij de knoop doorgehakt en is hij gaan schilderen. Omdat hij meer kunstenaars om zich heen wilde heeft hij dit centrum opgericht gebaseerd op een hippie-boedhistische levensovertuiging. Vandaar de overwegend vegetarische maaltijden (die erg lekker zijn!) en de meditatie workshops.

Voor veel mensen is het vandaag de laat-ik-maar-gewoon-beginnen-de-rest-volgt-vanzelf dag. Voor mij dus ook, ondanks mijn gebrek aan materialen wil ik toch aan de slag. Bij de doe-het-zelf zaak gisteren heb ik nog een mesje gekocht. Dat is in elk geval iets. Ik heb een map met werken meegenomen die nog ‘under construction’ zijn. Dat maakt het stuk makkelijker om te beginnen. Voor mijn cyanotypie afdrukken wil ik nog een aantal nieuwe ‘negatieven’ maken.

Deze negatieven moeten net zo groot zijn als de afdruk die ik ervan wil maken: ze worden direct op het fotopapier gelegd, dan plaats ik beiden in een frame dat vervolgens buiten in de zon wordt gelegd om te belichten.

In feite kun je bijna alles gebruiken als negatief: ik ben nu een collage aan het maken met stukjes plakband en papier waar ik vormen uit snij. Het resultaat laat nog even op zich wachten want aan het belichten kom ik nog niet toe.

Tuesday, March 6: Lift off!

Today is supported by: Studio Roncken

The meals are the best opportunity to meet the other artists. This morning I had breakfast together with a woman from Taiwan. And I was happy to talk to somebody who is a non American as well. At the moment there are about seven Asian people, one African and two Canadians. I am the only European and all the rest are American.

I also spoke to one of the founders, Jon Gregg. He used to be an architect and had his office in the Red Mill building (the main building).

But then within one year his sister and brother died. He decided to become a painter and he founded the VSC. The VSC is based upon a hippy-buddhistic view. Hence the (very tasty!) vegetarian meals and the meditation courses.

For most people today was the lets-make-a-start-and-the-rest-will-follow day.

For me as well, despite the lack of materials I wanted to get started. I have brought a portofolio with some works that are still ‘under construction’ and this makes it easier to begin. I want to make a few more negatives for my cyanotype prints and have started with making a collage from pieces of tape and a sheet of paper in which I make cuttings.

I will not be able to see the result untill I have developped the pictures which will take a few more days.