Vandaag is de dag van Cultureel Maandblad Zuiderlucht dat deze maand vijf jaar bestaat!

Tijdens de lunch lanceerde Wendy (schilder) de vraag ’Why we do what we do?’ (waarom doen we dit?)

Tja, dat vraag ik me ook wel eens af en ik ben geen filosoof dus een zeer uitgebreid antwoord kan ik daar niet op geven. Lani antwoordde ‘because it is a habit’ (omdat het een gewoonte is) en dat vond ik wel een goed antwoord. Het blijkt een quote van Willem de Kooning.

Zo eens in de paar jaar stel ik mezelf ook de vraag waarom ik dit in godsnaam allemaal doe: het kost me een hoop geld en veel tijd. Dit soort gedachten komt natuurlijk vooral naar de oppervlakte als je werk niet lekker loopt en je het gevoel hebt dat je dag in dag uit telkens weer opnieuw het wiel aan het uitvinden bent zonder een stap verder te komen.

Maar op het moment dat ik echt serieus probeer na te denken om er mee te stoppen kom ik niet ver. Want wat zou ik anders willen doen? Natuurlijk is er meer in het leven dan kunst maken en ik vind ook veel andere dingen leuk om te doen maar dat zijn geen bezigheden die me dag in dag uit zouden kunnen blijven boeien. Ik wil dit nou eenmaal doen, ik wil de dingen die ik bedenk tastbaar maken en voor me zien en zolang ik er plezier in heb om ze te maken blijf ik het doen.

Vandaag was ook weer een boeiende dag in mijn atelier. Toen ik vanmorgen binnenkwam en ik naar het werk keek waar ik gisteren mee was begonnen was ik er helemaal niet blij mee. Het beviel me niet meer en dat op soort momenten ervaar ik altijd wel een teleurstelling maar ik heb het zelf gemaakt dus ik kan het ook zelf weer aanpassen of weggooien.

Dan volgt meestal een half uur (als het meezit) van verwarring en frustratie. En uiteindelijk na veel getwijfel en getreuzel ben ik in staat om het mes erin te zetten. Dat lucht op! Zo, en nou kan ik weer een nieuw begin maken.

Waarna ik ook weer met veel plezier aan het werk ben gegaan.

 

Een aantal werkjes waar ik mee bezig ben Some of the works I am working on

Tuesday March 13, Why we do what we do

Today is supported by Cultureel Maandblad Zuiderlucht celebrating its fifth anniversary this month!

 

During lunch Wendy raised the question “Why we do what we do?”

Well, I wonder myself now and then and since I am not a philosopher I am not able to give an elaborate answer.

Lani answered “because it is a habit” and I liked that. Apparently it is a quote by Willem de Kooning.

Every few years I ask myself why I do this. It costs me a lot of money and time.

Of course I only think of it this way when I am not happy with my work and I find myself struggling in my studio day after day. Obviously there is more to life than art and I find many things interesting and enjoyable. But when I really try to think of what else I would want to do than I can’t think of anything else that will fascinate me over and over again. This I what I want to do and as long as I have fun doing it I will keep on doing it.

Today was a very interesting day. When I entered my studio this morning I had a look at one of the works I started yesterday and I didn’t like it at all. At these moments I feel dissapointed but I made the work myself so I can remake it or throw it away myself!

What followed was a half hour struggle; should I do this or not or will it be better to do that and so on. And then when I was finnaly fed up with my indecisivness I cut it into pieces. That was a relieve! Now I could start over again.

And the rest of the day I had fun working in my studio.