Maancake

Mijn nieuwe website is af!
Om dat te vieren volgt hier een recept voor Maancake.
Wil je deze cake winnen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief of volg mij op Facebook. Dit kun je doen via de info pagina. Onder alle volgers verloot ik 1 Maancake die ik persoonlijk kom bezorgen rond de feestdagen aan het eind van dit jaar.

halve cake

Maancake
Een traditioneel recept uit Oostenrijk waarbij geen bloem of zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt.
Tijdens mijn verblijf in AIR Krems (Oostenrijk) in 2007 heb ik vaak gesmuld van deze Mohnkuchen. Meestal is de cake langwerpig van vorm maar voor dit recept heb ik een ronde bakvorm gebruikt.

Ingrediënten:

150 gr boter
6 eieren, gesplitst
5 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
zout
geraspte citroenschil
110 gr suiker
200 gr (gemalen) maanzaad
100 gr gehakte noten
20 gr broodkruim of paneermeel
boter om in te vetten
bloem om bakvorm mee te bestrooien
poedersuiker

Oven voorverwarmen op 160 ºC

Boter mengen met poedersuiker, snufje zout, vanillesuiker en citroenrasp. Eidooiers er één voor één door roeren. Eiwitten stijfkloppen met de suiker en voorzichtig door het botermengsel scheppen. Maanzaad met noten en paneermeel mengen en voorzichtig aan het boter/eimengsel toevoegen. Ronde bakvorm (ik heb een springvorm gebruikt) invetten en bestrooien met bloem. Mengsel in vorm scheppen. 45 – 60 minuten bakken. Even checken met een breinaald of de cake helemaal gaar is. Nadat de cake is afgekoeld er met behulp van het sjabloon en poedersuiker een maantje op maken.

sjabloon

 

Mohnkuchen

Zutaten:

150 g Butter
6 Eidotter
6 Eiklar
5 g Staubzucker
Vanillezucker
Salz
Zitronschale, gerieben
110 g Zucker
200g Mohn, gemahlen
100 g Nüsse, gerieben
20 g Brösel
Butter für die Form
Mehl für die Form
Staubzucker

Zubereitung:
Butter mit Staubzucker, Vanillezucker und geriebener Zitronenschale schaumig rühren. Dotter nach und nach unterziehen. Eiklar mit Kristallzucker zum Schnee schlagen und vorsichtig unter die Buttermasse rühren. Mohn mit geriebenen Nüssen und Bröseln vermischen. Vorsichtig in die Masse einrühren. Eine runde Backform mit Butter ausstreichen, mit Mehl ausstreuen und die Masse in die Form geben. Im vorgeheizten Rohr bei 160 ºC 45 – 60 minuten backen.
Auskühlen lassen und mit Zucker besieben.