posted on 07-10-2022

Wandkleden in Kamer Eyck Buitenplaats Kasteel Wijlre

Van 18 september 2022 tot 8 januari 2023 zijn twee wandkleden te zien in de Kamer Eyck van Kasteel Wijlre. In de zomer van 2020 heb ik zelfgemaakte pinhole camera’s opgehangen in de tuin van buitenplaats Kasteel Wijlre. Deze camera’s waren onderdeel van mijn solargraphy project. Lees meer over dit project in dit nieuwsbericht van juli 2020. Het project heeft een aantal verrassende resultaten opgeleverd die aanleiding zijn geweest om nieuwe werken mee te maken. Van een aantal heb ik prenten gemaakt maar ik was ook heel benieuwd hoe de resultaten eruit zouden zien als ik ze zou vertalen naar een wandkleed.

De wandkleden zijn geweven in het Textiellab van het Textielmuseum in Tilburg.
Buitenplaats Kasteel Wijlre is te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00u tot 17.00u
Op zondag 23 oktober, 6 november en 4 december ben ik aanwezig in Buitenplaats Kasteel Wijlre van 13.00u tot 17.00u
Buitenplaats Kasteel Wijlre, Kerkpad 1, 6321 PX WIJLRE
een link naar de wandkleden op de website van Kasteel Wijlre
een link naar de website van Kasteel Wijlre

Foto’s wandkleden: Peter Cox

Wandkleden in Kamer Eyck Buitenplaats Kasteel Wijlre

posted on 19-12-2021

Podcasts Tussen Kunst en Wetenschap

Afgelopen 4 september waren Gideon Koekoek en ik te gast bij een van de talkshows Tussen ‘Kunst en Wetenschap’ tijdens het Festival Pas van Maastricht University. In vier talkshows gingen kunstenaars en wetenschappers met elkaar in gesprek over hun gedeelde belangstelling en fascinatie. Gideon en ik waren te gast in de aflevering ‘Kijken naar het Heelal’ over onze fascinatie voor de kosmos. De talkshows staan nu als podcasts online. Via deze link zijn ze beluisteren. Kijken naar het Heelal is aflevering 4.

dit is de tekst uit het programmaboekje van het festival over de talkshows:

Wetenschap en kunst. Ze bieden allebei nieuwe perspectieven op de wereld, brengen je in verwondering, maken je nieuwsgierig of juist boos. Toch zijn het gescheiden werelden, de academie van de wetenschap en de academie van de kunsten. Een wetenschappelijk onderzoek maakt meestal geen gebruik van artistieke methoden en omgekeerd is een kunstwerk geen wetenschap. Laat staan dat we over een academisch artikel praten in termen als ‘mooi’. En toch zijn de verschillen soms minder groot dan ze lijken.

In vier gesprekken onderzoeken we de overeenkomsten en verschillen tussen de werkpraktijk van kunstenaars en die van wetenschappers. Waarom zoeken we naar bodemschatten en wat kunnen ze ons vertellen? Wat kan een arts leren van een kunstenaar? Klinkt een muziekstuk anders als een wetenschapper er onderzoek naar doet? En wat is er zo fascinerend aan de sterrenhemel?

De presentatie is in handen van Luuk Heezen, programmamaker en presentator voor
o.a. KUNST IS LANG en Nooit Meer Slapen.

Podcasts Tussen Kunst en Wetenschap

posted on 11-11-2021

November Nieuws

Ik ben blij dat ik jullie heel wat te melden heb deze maand.

Als eerste de tentoonstelling Still Spring, samen met de andere kunstenaars die opgenomen waren in de Spring Sprung Edition van Ever Emerging Magazine afgelopen mei.

Ons werk is te zien bij In de Dwarsstraat, 2e Laurierdwarsstraat 51c, Amsterdam. De tentoonstelling is te bezoeken op 19, 20, 21 en 26, 27 en 28 november van 12.00u tot 17.00u.

De opening vindt plaats op 19 november om 16.00u.

Op 28 november ben ik zelf de hele dag aanwezig.


Op 12 en 13 november vindt in het Haus de Kunst in Munchen het Superbooks Event plaats

The Artists and the Others zullen daar onder andere een selectie van mijn kunstenaarsboekjes tonen en verkopen.


Op 18 november opent in de Rechtstraat 79 in Maastricht de Grow Concept Space, een initiatief van Iris Claessens en Sophie Nelissen. In deze tijdelijke winkel en tentoonstellingsruimte zal werk te zien en te koop zijn van lokale vormgevers en kunstenaars. De ruimte is geopend op donderdag tot en met zaterdag van 10.00u tot 18.00u vanaf 18 november tot en met 31 december 2021.


En last but not least heb ik twee nieuwe prenten toegevoegd aan mijn Full Moon webshop:

Een full colour digitale print in een oplage van 10 exemplaren van een van de resultaten van mijn solargraphy project bij Kasteel Wijlre in de zomer van 2020.

en een nieuwe risoprent, gedrukt in het Printing en Publishing Lab van de Jan van Eyck Academie, ook dit is een prent van een foto van het project bij Kasteel Wijlre. Deze prent is een uitgave in opdracht van Kasteel Wijlre en zal op een later tijdstip ook daar in de museumwinkel te koop zijn.

Dit is de link naar de Full Moon webshop. Als je de prenten liever in mijn atelier komt bekijken kan dat natuurlijk. Mail me dan om een afspraak te maken.

November Nieuws

posted on 28-07-2021

Kunstroute en Talkshow

Na een periode met beperkte presentatie mogelijkheden en uitgestelde presentaties gloort er weer wat licht aan de horizon. Het eerste weekend van september doe ik mee aan twee evenementen. Tijdens Plateau Kunst zal mijn werk te zien zijn bij een locatie in ’t Rooth.

Plateau Kunst vindt plaats op 4 en 5 september. Het is een kunstroute in het prachtige landschap rondom Bemelen, Zuid-Limburg. Ik ben beide dagen zelf aanwezig en hoop jullie te mogen verwelkomen!
Hou de website in de gaten voor meer informatie en updates over geldende Corona maatregelen.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september vindt Festival PAS plaats.
Het Pleasure, Art and Science Festival (PAS) wordt voor de zevende keer georganiseerd. Dit jaar wordt daarmee het 45-jarig bestaan van de Universiteit Maastricht gevierd. Het is een traditie dat de Universiteit Maastricht aan het begin van het academisch jaar de deuren openzet om iedereen uit stad en regio te trakteren op een programma vol interessante wetenswaardigheden, mooie muziek, theater en meer.

Een van de onderdelen van het festival is een serie talkshows waarin wetenschappers en kunstenaars met elkaar in gesprek gaan. Gideon Koekoek (docent natuurkunde aan de UM) en ik gaan in gesprek over kijken naar de sterrenhemel.

Toegang tot het festival is gratis, kaarten dienen wel gereserveerd te worden.
Na afloop van het festival zijn de talkshows als podcast te beluisteren.

Ik wens jullie allen een fijne zomer en wie weet zien we elkaar op 4 of 5 september.

Kunstroute en Talkshow

posted on 30-05-2021

SPRING SPRUNG SPECIAL

De wereld draait door en een nieuwe lente is aangebroken. Ik ben heel blij dat mijn werk is opgenomen in de speciale lente editie van Ever Emerging Magazine.

Ever Emerging Magazine is een platform/online magazine dat vrouwelijke beeldend kunstenaars vanaf 45 jaar bij elkaar brengt en presenteert.
Het doet me goed om deel te mogen uitmaken van dit bijzondere initiatief dat voor verbinding zorgt.
Het is een prachtige editie geworden vol met mooie, frisse, bijzondere en sensitieve werken.

Dit is de link naar het volledige online magazine.

SPRING SPRUNG SPECIAL

The world keeps turning and spring, again, has arrived.
I am happy to share with you that my work has been selected for the special spring edition of Ever Emerging Magazine.

Ever Emerging Magazine is a platform/online magazine that presents female artists over 45 years old.
I am happy and honoured to be part of this wonderful initiative and community.

The Spring Sprung Special brings together a selection of beautiful, colourful and sensitive art.

This is the link to the online magazine.

SPRING SPRUNG SPECIAL

posted on 17-12-2020

Window shopping bij Bureau Europa

MADE Maastricht bij Bureau Europa

Vanaf vrijdag 18 december heeft MADE Maastricht een etalage bij Bureau Europa, deze is ingericht met exclusief werk van onze ontwerpers/makers. Wandel langs de ramen van Bureau Europa en ervaar het alternatieve duurzame shoppen. Via de website van Made Maastricht kun je de ontwerpers en kunstenaars steunen door hun producten te kopen.

Window shopping bij Bureau Europa

posted on 15-10-2020

Een nieuwe prent, boekjes en kaarten

Afgelopen zomer stond voor een groot deel in het teken van mijn pinhole project bij Kasteel Wijlre. Na een aantal keren de camera’s te hebben vervangen en de resultaten bekeken te hebben werd duidelijk welke locaties het meest geschikt waren voor mijn project. Uit alle resultaten heb ik er een gekozen waar een prent van is gedrukt in het Charles Nijpels lab in de Van Eyck. Het is een driekleuren stencil print in een oplage van 135 exemplaren. Ik ben ontzettend blij met het resultaat:

De prent is te koop bij Kasteel Wijlre en in mijn Full Moon Webshop.

Ik heb ook twee nieuwe kunstenaarsboekjes gemaakt. Beide in een oplage van tien stuks. De boekjes zijn gedrukt in mijn eigen atelier: Kartondruk op Japans papier.

Cirkel boekje 1:

en Cirkelboekje 2:

Omdat ik altijd zoveel positieve reacties krijg op mijn foto’s van de zon en de maan heb ik van een paar foto’s kaarten laten drukken bij een lokale drukkerij. Een set bestaat uit vijf fotokaarten, twee van de zon en drie van de maan, inclusief enveloppen. Ook deze zijn verkrijgbaar via mijn webshop.

Hier is de link naar mijn webshop:
Full Moon Webshop

New Print, books and postcards

From one of the results of my pinhole project at Kasteel Wijlre a stencilprint has been printed at the Charles Nijpels lab at the Van Eyck.
The prints as well as two new artists’ books and a set of postcards are available in my Full Moon Webshop.

Een nieuwe prent, boekjes en kaarten

posted on 02-07-2020

Solargraphy project

Ondanks dat de afgelopen maanden nogal verwarrend waren vanwege de pandemie heb ik redelijk door kunnen werken in mijn atelier.
Aanvankelijk dacht ik dat ook Nederland een complete lock-down zou krijgen en dat het tijdelijk niet mogelijk zou zijn om naar mijn atelier te kunnen gaan. Gelukkig was dat niet het geval en heb ik kunnen genieten van de rust en de afzondering in mijn atelier.
Een aantal evenementen waaraan ik deel zou nemen is afgelast of uitgesteld maar desondanks heb ik doorgewerkt aan mijn projecten en een nieuw project opgestart.
Mijn omvangrijkste project van dit moment is mijn solargraphy project. Solargraphy is een techniek waarbij wetenschap (natuurkunde, scheikunde en astronomie) en fotografie samen komen. Ik wil er hier niet te diep op in gaan maar de techniek staat op een toegankelijke manier beschreven in deze blog van fotograaf Jan Koeman.

Van een groot aantal blikken van verschillende afmetingen en vormen heb ik zelf gaatjes camera’s gemaakt en geladen met een vel fotopapier. In eerst instantie heb ik er mee geëxperimenteerd in mijn eigen tuin. Maar sinds juni heb ik een veel mooiere locatie tot mijn beschikking en hangen de camera’s in de tuin van buitenplaats Kasteel Wylre. Op 2e Pinksterdag heb ik daar de eerste camera’s opgehangen. Zaterdag 20 juni heb ik ze weggehaald en vervangen door nieuwe exemplaren. De laatste twee foto’s zijn resultaten van deze eerste periode.

De resultaten hangen onder meer af van het weer en het is altijd een verrassing wat het oplevert dus jullie zullen begrijpen dat het openen van een blik telkens weer een spannende aangelegenheid is.

Het leukste nieuws bij dit project is dat van een van de resultaten een prent zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab in de Van Eyck Academie en dat deze prent vanaf eind september te koop zal zijn in het Hedgehouse, het museum van buitenplaats Kasteel Wylre. Binnenkort volgt hier meer informatie over en over mijn andere projecten.

Solargraphy project

Despite the confusing times due to the pandemic I managed to continue working in my studio. And as always I really enjoyed the peace and quietness of my workshop but now it felt even more as my own save haven.
My main project at the moment is a solargraphy project. This technique combines science and art and challenges you to experiment.
Read this and this article for more information about the technique.

I have made several pinhole camera’s out of different sizes and forms of cans and containers.
I started with some experiments in my own garden but now I have a much more spectacular place to do my experiments namely the beautiful garden of Kasteel Wylre Estate. I am so happy to get the opportunity to place my camera’s in these surroundings and the best news is that an edition of one of the solargraphs will be printed at the Charles Nypels Lab at the Van Eyck Academy. After the summer this print will be for sale at the Hedgehouse, the museum of the estate. Soon there will be more information about the print and about my other projects I am currently working on.

Solargraphy project

posted on 03-11-2019

Interview in mijn atelier

Voor de nieuwsbrief van Stichting Ateliers Maastricht ben ik geïnterviewd door Rick van de Linden:

Een portret van Nathalie Brans

Nathalie in haar atelier

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars en vormgevers die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.

Achter de deur van… Nathalie Brans (1968) – Beeldend kunstenaar

Tekst en foto’s: Rick van der Linden

Er is weinig in het ateliergebouw aan de Kasteel Kessenichstraat dat herinnert aan de vroegere functie van houtwerkplaats. De kleuren en materialen in het atelier van Nathalie Brans, achterin het gebouw en grenzend aan een kleine binnentuin, zijn zacht en ingetogen. Op de achtergrond klinkt subtiel het geluid van een instrumentaal muziekstuk, het licht wordt gefilterd door een half-transparant gordijn en het geheel voelt als een sereen universum, ver weg van de drukte van de stad.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Nathalie en ik ben beeldend kunstenaar. Ik werk voornamelijk met foto’s, papier en textiel, vaak in combinatie met elkaar. Ik ben veel bezig met licht en beschouw het ook echt als materiaal in mijn werk. De zon, de maan en de kosmos zijn centrale thema’s in mijn werk, en licht is hetgeen dat alles met elkaar verbindt.

Kantelpunt

Aan de wand hangt een werk dat letterlijk en figuurlijk tot stand is gekomen met licht van de zon

Hoe ga je te werk?

Mijn projecten beginnen meestal heel breed met talloze zijwegen die ik bewandel. In dat stadium kan ik mezelf echt overvoeren met beelden en teksten. Een idee kan zich als een inktvlek uitbreiden en dat moet ik uiteindelijk terugbrengen naar een essentie. Meestal is er een kantelpunt, een moment dat alles helder wordt. Toch heb ik dat brede nodig om uiteindelijk een richting of focus te kunnen definiëren.

Ik vind het heel fijn om met mijn handen te werken. De meeste voldoening haal ik uit het maakproces. Repetitie vind ik prettig, ik vind het niet erg om met duizend steekjes een werk aan elkaar te naaien. Dat proces van herhaling geeft rust, vooral als ik niet bezig ben met wat het uiteindelijk moet worden.

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben geboren en getogen in Maastricht. Begin jaren ’90 ben ik afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in de richting Plastische Vormgeving. Tijdens mijn studie werkte ik voornamelijk met harde materialen als keramiek, metaal en steen. De materialen die ik tegenwoordig gebruik zijn een stuk zachter. Toch werkte ik toen ook al vanuit dezelfde romantische stroming en de nietigheid van de mens tegenover de natuur.

Het feitelijke en het ongrijpbare

Prikbord met inspiratiebeelden

Heb je een favoriet kunstwerk of een favoriete kunstenaar?

Louise Bourgeois vind ik een interessante kunstenaar. Ze werkte met veel verschillende materialen en technieken en was op hele hoge leeftijd nog actief. Ook wist ze het persoonlijke op een bijzondere manier in haar werk te integreren, het maken van kunst was echt therapie voor haar.
Dat persoonlijke inspireert me en tegelijkertijd werk ik heel anders. Hoewel mijn fascincaties als een rode draad door mijn projecten lopen, voel ik niet de behoefte om mezelf centraal te stellen.

Wat inspireert je?

Ik ben geïnteresseerd in wetenschap en wetenschappers, bijvoorbeeld Isaac Newton. Hij leefde in een tijd waarin het onderscheid tussen wetenschap en alchemie nog niet eenduidig was. Uiteindelijk zoek ik in mijn werk ook naar een soortgelijke balans tussen het feitelijke en het ongrijpbare.

Waar ben je nu mee bezig?

Ik heb een telescoop die ik gebruik om foto’s te maken van de zon en de maan. Een tijd geleden ben ik gestart met het omzetten van die foto’s in prenten. Ik heb een etspers in bruikleen waarmee ik kan experimenteren met verschillende materialen en afbeeldingen.

Mistig

Drie collages, een combinatie van cyanotypie en draadjes, in ronde lijsten

Wat is je droomproject?

Een reis naar het buitenland om werk verder te ontwikkelen blijft een droom. Het idee dat je voor een langere periode alleen maar bezig bent met je eigen project. Ik heb tot nu toe vier grote werkreizen gemaakt; naar Canada, Oostenrijk, de V.S. en IJsland. Scandinavië blijft een wens op mijn lijstje. Ik houd oproepen voor artist-in-residence-projecten in de gaten, maar een concrete kans heeft zich nog niet voorgedaan.

Wat is je meest belangrijke gereedschap, waar kun je echt niet zonder?

Het eerste waar ik aan denk is het licht van de zon. Dat was ook onderdeel van mijn project in IJsland, het land dat ik bezocht voor het spectaculaire landschap maar ook zeker voor het karakteristieke noordelijke licht.
In IJsland wilde ik lichtgevoelige plaatjes belichten in de zon. Het gebruik van natuurlijk licht is altijd onzeker, want in IJsland was het vaak mistig en zat ik op een plek waar op dat moment weinig zon was. Dat is iets wat je van tevoren niet kan plannen.

Verrassende uitkomst

Een boek over het planetarium van Eise Eisinga

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

In de biografie van Buckminster Fuller staat iets in de trant van ‘mislukte projecten bestaan niet, wel projecten met een verrassende uitkomst’. Ik denk hier vaak aan, vooral als ik vind dat een project niet de gewenste uitkomst heeft. Sowieso had Fuller een interessante manier van denken. Hij hield zich al in de jaren ’50 bezig met het opraken van onze natuurlijke hulpbronnen, in een tijd waarin hij een van de weinigen was.

Tot slot, wat betekenen SAM en deze werkruimte voor jou?

Na mijn afstuderen heb ik altijd een atelier gehad. Ik vind het fijn om buitenshuis te werken. Hier heb ik de minste afleiding en het is de plek waar al mijn werk uiteindelijk ontstaat. Ik zit al ruim 10 jaar op deze locatie, ik kan er in afzondering werken, maar ook het gezelschap van mijn buren opzoeken als ik behoefte heb aan een praatje. Die balans is ideaal.

Interview in mijn atelier

posted on 24-10-2019

Papier

Komend weekend (26 en 27 oktober) zijn twee werken van mij te zien tijdens Kunst op Papier bij Wanda en Annette Reiff.

GNKK

Op 7 november wordt de GNKK (Grote Nederlandse Kunst Kalender) 2020 gelanceerd.

De Nederlandse Kunstkalender is familie van de Grote Rotterdamse Kunstkalender, die vijf jaar op rij verscheen. In Rotterdam is de kalender inmiddels een begrip en vaak al voor de feestdagen uitverkocht. Ook zijn er eerder Amsterdamse, Haagse en Noord-Brabantse edities uitgebracht. De GNKK 2020 zal alweer de vierde landelijke variant worden. Ook mijn werk is terug te vinden op deze editie.

De kalender kost € 34,95 en is te bestellen via de webshop van de GNKK

Tijdens de lancering op 7 november in Rotterdam is de kalender te koop voor €25,00. Wil je een kalender? Laat mij dat dan weten zodat ik er een voor je kan meenemen die avond.

Papier

posted on 26-08-2019

Nazomer nieuws

Kunstcollectie MUMC+

Sinds deze maand is mijn werk opgenomen in de kunstcollectie van het MUMC+ (Maastricht Universitair Medisch Centrum). De werken zijn vorige week opgehangen en ik kan zeggen dat het er mooi bij hangt. Voor degene die een kijkje wil gaan nemen: het hangt in de gang op niveau 0 richting spoedeisende hulp en acute opname.

Er zijn vijf werken aangekocht. Hele nieuwe werken, waaronder een serie prenten die ik vorig jaar in IJsland heb gemaakt en ook werken die een aantal jaar geleden zijn gemaakt. Ik ben ontzettend blij dat ze op zo’n mooie plek terecht zijn gekomen waar veel mensen ze kunnen bekijken en er hopelijk van zullen genieten.

Kunstdagen Wittem

Mijn nieuwste werk(je) is binnenkort te zien in de bibliotheek van het klooster van Wittem.
Van 6 tot en met 29 september vinden daar de Kunstdagen Wittem plaats. Een van de onderdelen is een tentoonstelling in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Daar is werk te zien honderd vrouwelijke kunstenaars. Meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling is te vinden op de website van Kunstdagen Wittem.

Nazomer nieuws

posted on 21-04-2019

Ljos – Licht bij B32

Op 4, 5, 11 en 12 mei is de presentatie van mijn IJsland project te zien bij B32 in Maastricht.
De opening is op vrijdagavond 3 mei om 19.00u.
Op zaterdag 4 mei, zondag 5 mei, zaterdag 11 en zondag 12 mei is de tentoonstelling geopend van 13.00u tot 18.00u

De presentatie is een beeldend verslag van het mijn verblijf in IJsland. Er zullen ook de prenten te zien zijn die ik in het Charles Nypels lab in de Van Eyck heb gemaakt en die als tegenprestatie dienden voor mijn crowdfunding campagne en er zal nieuw werk te zien zijn.

B32 is gevestigd in het Mariabastion 50, Maastricht

Ljos – Licht bij B32

posted on 06-01-2019

De Salon nog tot en met 27 januari

Voor de tentoonstelling heb ik twee nieuwe werken gemaakt van textiel. Met behulp van cyanotypie heb ik afbeeldingen van de zon die ik heb gemaakt met behulp van mijn telescoop overgezet op lappen stof. De lappen zijn met de hand aan elkaar gezet.

Lapwerk van tijd Patches of Time 290 cm x 290 cm

I wish I had more time Ik wou dat ik meer tijd had 68 x 82 cm

De Salon nog tot en met 27 januari

posted on 03-12-2018

Salon bij Museum de Domijnen

Van 16 december 2018 tot en met 27 januari 2019 vindt de tentoonstelling de Salon plaats in Museum de Domijnen in Sittard. Het thema van de tentoonstelling is 775 jaar stadsrechten van Sittard en er is aan de deelnemende kunstenaars gevraagd om te reflecteren op geschiedenis, heden en toekomst van Sittard.
Als uitgangspunt voor mijn bijdrage heb ik een zonnewijzer gekozen uit de collectie van de stad Sittard. Ik heb nagedacht over tijd, het beleven van tijd en het registreren van tijd.
Foto’s van de zon hebben als basis gediend voor twee nieuwe werken van textiel.

de Salon

de Domijnen

Salon bij Museum de Domijnen

posted on 12-07-2018

crowdfundingcampagne geslaagd!

Ik ben blij om te kunnen vertellen dat de crowdfunding campagne succesvol is afgerond. Alle donateurs die me hebben gesteund: nogmaals heel hartelijk dank hiervoor!
Alle prenten zijn inmiddels gedrukt en voorlopig zitten mijn activiteiten in het Charles Nypels lab erop. Het is een serie van vijf prenten geworden gemaakt met vier verschillende technieken: twee duotone Riso prenten, een zeefdruk, een fotopolymeer prent en een prent gemaakt op een oude boekdrukpers. Deze vier technieken hebben prenten opgeleverd met allemaal hun eigen karakter en uitstraling. Het is een uitgebreid onderzoek geweest waar ik met veel plezier aan heb gewerkt en waar ik ontzettend veel van heb geleerd.
De donateurs die een prent als tegenprestatie hebben gekozen hebben hun prent al ontvangen of kunnen deze binnenkort tegemoet zien.
Alle prenten zijn vanaf nu ook gewoon te koop. Mocht je interesse hebben neem dan contact met me op via e-mail of via het contactformulier op deze website. Prijzen vanaf 50 euro.
De zeefdruk en de fotopolymeerprent zijn tot 21 augustus te koop in de Patty Morgan Zomerwinkel, Schaafstraat 21, 1021 KD, Amsterdam
https://www.pattymorgan.net/blog/patty-morgan-zomerwinkel

Dit zijn de vijf prenten: links de twee Riso prenten in verschillende kleuren, daarnaast de zeefdruk, rechts daarvan bovenaan de letterpress prent en daaronder de fotopolymeerprent.

crowdfundingcampaign has been succesful!

I am happy to announce that the crowdfunding campaign has been successful. A huge thank you to all the supporters!
All the prints are ready now. I have made a series of five prints in four different techniques: two Riso prints, a screenprint, a photopolymer print and a letterpress print. The result is five prints with all different characters.
I have had a great time working on the prints and I have learned a lot during this extensive inquiry.
From now on the prints are also for sale, prices starting at 50 euros. Please contact me if you are interested in buying one.
The screenprint and the photopolymer print are also for sale at the Patty Morgan Summerstore, Schaafstraat 21, 1021 KD Amsterdam.
https://www.pattymorgan.net/blog/patty-morgan-zomerwinkel

Crowdfunding geslaagd!

posted on 10-05-2018

crowdfundingcampagne gestart

In mijn vorige blog heb ik hem al aangekondigd: mijn crowdfundingcampagne voor de werkperiode in IJsland. Begin mei is hij van start gegaan.
De eerste week zit er inmiddels op en ik ben ontzettend blij met de stand tot nu toe: de teller staat inmiddels op 45%!
Met nog vier weken te gaan ben ik positief over de kans van slagen. En natuurlijk wil ik al de donateurs nu al heel hartelijk danken. Het is fantastisch om te merken met hoeveel enthousiasme er op het project gereageerd wordt.
Wil je meer weten over de actie, meedoen of zien welke tegenprestaties je kunt krijgen? Kijk dan op de campagnepagina via Voordekunst.nl.

Kick-off crowdfunding

The crowdfunding campaign has started a week ago and I am happy to see that I have already collected 45%. I am impressed by the enthusiasm with which people support my project.
Do you want to know more about the campaign? Or are you curious about the rewards you can get?
Visit the online campaign page, unfortunately it is in Dutch only but feel free to contact me if you have any questions.

Crowdfundingcampagne gestart

posted on 16-03-2018

Naar IJsland

Goed nieuws! Ik ben uitgenodigd om in september deel te nemen aan Printing Matter in kunstcentrum Skaftfell in Seydisfjorder in IJsland.
Daar verheug ik me ontzettend op. Tijdens een drieweekse workshop, waar acht kunstenaars aan mee doen, ga ik werken aan een kunstenaarsboek. De workshop wordt begeleid door Åse Eg Jørgensen een Deense vormgever/kunstenaar.

Om dit project te financieren ga ik een crowdfunding actie opzetten. Deze zal begin mei van start gaan, uiteraard ga ik deze actie uitgebreid op social media en via email aankondigen.
Ik ben al druk bezig om de actie voor te bereiden. Een belangrijk onderdeel van een crowdfunding campagne is de tegenprestatie voor de sponsors. Hiervoor ben ik prenten aan het maken. Via Instagram en Facebook hebben jullie al voorbeelden voorbij zien komen maar ik zal in deze blog nog iets meer toelichting geven.
Uitgangspunt voor de prenten zijn mijn zon en maan foto’s. Ik heb inmiddels honderden foto’s gemaakt. Daar heb ik er een aantal uit geselecteerd. Met deze selectie ben ik verschillende grafische technieken aan het onderzoeken. Dat doe ik als externe kunstenaar in het Nypelslab van de Van Eyck academie. Een techniek die ik er uit wil lichten is fotopolymeer.

Bij fotopolymeer wordt de afbeelding overgezet op een aluminium plaat die een lichtgevoelige toplaag heeft. De afbeelding wordt door middel van belichting overgezet op de plaat. Hierna wordt de plaat ontwikkeld waarna de plaat gereed is om mee te gaan drukken.
Op maat gesneden vellen papier worden ter voorbereiding in een bak water gelegd. De plaat wordt ingesmeerd met inkt. Het teveel aan inkt moet zorgvuldig worden weggepoetst. De pers wordt ingesteld, de gepoetste plaat wordt op de pers gelegd, het papier wordt uit het water gehaald en drooggedept en op de plaat gelegd. Hierna kan er gedrukt worden. Dan begint het proces weer opnieuw: voor elke prent wordt de plaat opnieuw ingeïnkt en gepoetst. Afhankelijk van het formaat van de plaat duurt dit 15 tot 30 minuten per afdruk.
De andere technieken die ik ga testen zijn zeefdruk, riso en letterpress. Wil je mijn activiteiten bij het Nypelslab volgen? Dit kan via Instagram of Facebook.

To Iceland

I am happy to announce that I am going to Iceland this September. I have been invited by Skaftfell Center for Visual Art to participate in a workshop called Printing Matter. Together with eight international artists I will work for three weeks on an artist book.

I am setting up a crowdfunding campaign to raise money for my trip. This campaign will start the beginning of May.
At the moment I am busy making rewards for the people who will support me. I am making different types of prints at the Nypelslab at the Van Eyck Academy as an external artist.
One of the techniques I am working with is photopolymer. This technique uses aluminum plates that have a light sensitive layer on top. An image is transferred to the plate by exposing it to light. After developing the printing is done with an etching press. According to the size of the plate it takes 15 to 30 minutes to print one copy. Other techniques I am going to research are Riso, screenprint and letterpress.
You can follow my activities at the Nypelslab on my Instagram and Facebook account.

Naar IJsland

posted on 04-06-2017

Wearing the moon

Deze zomer zal mijn performance Wearing the Moon op drie dagen te zien zijn bij Schunck* in Heerlen in de tentoonstelling Paint if Soft. Op 10 juni, 30 juli en 6 augustus telkens van 11u tot 17u.

De performance is een verbeelding van de wens van de mens om af te stemmen op het universum.
We zien een vrouw die een ruimte vullende witte cirkelrok draagt. Ze zit op de grond en de rok ligt uitgespreid om haar heen. Ze borduurt steek voor steek met de hand de kaart van de maan op de rok. Heel langzaam ontvouwt zich het beeld van de maan. Kraters, mares en bergketens komen te voorschijn. Het levert een verstild, sereen beeld op: de enorme witte rok die op de grond ligt en de handen die met hele kleine bewegingen de afbeelding maken.
Iedere keer als de performance wordt uitgevoerd wordt de kaart van de maan een stukje completer.
De performance is doorlopend te zien tijdens de openingstijden.

This summer I will perform Wearing the Moon three times at Schunck* in Heelren.
On June 10, July 30 and August 6 from 11 am to 5 pm

Wearing the Moon

posted on 24-02-2017

Zon en Maan dagboek

Sinds begin augustus hou ik een fotografisch dagboek bij van de zon en de maan.
Een paar keer per week fotografeer ik beide hemellichamen met de telescoop. Het lijkt zo ‘gewoon’, de zon en maan zijn er immers elke dag of nacht. Maar door mezelf dit doel te stellen, ga ik er veel bewuster naar op zoek. Zo kwam ik tot de ontdekking dat de maan veel vaker overdag te zien is dan ik me voorheen realiseerde. Soms moet ik wel even goed kijken want dan is het maar een hele smalle sikkel, nauwelijks zichtbaar tegen de blauwe lucht.
De zon is makkelijk te vinden aan de hemel, tenminste als er niet teveel bewolking is.

Om de zon te kunnen fotograferen heb ik een zonnefilter gemaakt die om de buis van de telescoop past. Deze filtert 99,9% van het zonlicht eruit. Wat overblijft is het beeld van een witte bol in een donker vlak. Op de bol zijn donkere vlekken zichtbaar: zonnevlekken. Deze geven de mate van zonneactiviteit aan en veranderen om de paar dagen.
De foto’s van de maan spreken meer voor zichzelf: dat de maan van vorm verandert is immers ook met het blote oog zichtbaar. Maar ik ben aangenaam verrast door de diversiteit van de foto’s.
Inmiddels heb al een aardige verzameling. Voorlopig blijf ik nog even doorgaan, wat ik uiteindelijk met mijn verzameling ga doen hou ik nog even voor mezelf.
Kijk op mijn Facebook pagina voor meer afbeeldingen, ik plaats hier regelmatig nieuwe foto’s.

Sun and Moon diary

Since the beginning of August I have kept a journal of the sun and moon. Several times a week I take pictures of the two celestial bodies with my telescope. It looks so common: after all the sun and the moon are present every day and night. Going into this matter I discovered that the moon can be seen more often during the day than I had realised before. Although the moon is sometimes hard to be seen because it’s only a tiny crescent towards the blue sky. The sun can be seen easily if there are not too many clouds.

To be able to photograph the sun I cover the tube with a solar filter. This filters out 99,9% of the sunlight. What remains is an image of a white sphere at a dark background. In the sphere black spots can be seen: sunspots which appear for a few days and then dissapear.
The pictures of the moon are more obvious: after all the Lunar phases can be seen with the naked eye. Still I am surprised by the variety in appearence.
All together it is already quite a collection. I will continue this journal for a while but keep it a secret what I am going to do with the collection of photographs.

More pictures can be found on my Facebook on which I reguarly post new images.

Zon en maan dagboek