Op bezoek bij Kepler

Op de terugweg van mijn vakantie ben ik terecht gekomen in Lindau aan de Bodensee. Niet direct een voor de hand liggende bestemming als je massatoerisme wilt vermijden maar ik wilde de ERB bezoeken. De Ehemals Reichstädtische Bibliotheek ofwel de Voormalige Rijksbibliotheek in het Alte Rathaus. De bibliotheek is in 1538 opgericht en herbergt ongeveer 13.000 boeken uit de periode 1450 tot 1800. Een fantastische verzameling met veel zeldzame boeken. Op het moment van mijn bezoek was er een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de astronomie. Centraal stonden de boeken van Kepler, waarvan de meeste eerste drukken waren. Burkhard Kümmerer, wiskunde professor aan de universiteit van Darmstadt en samensteller van de tentoonstelling, was ook aanwezig en die gaf gelukkig wat uitleg.
De ideeën en theorieën van Johannes Kepler (1571 – 1630) zijn van grote invloed geweest op de sterrenkunde. Er was onder andere zijn boek over het heliocentrische systeem tentoongesteld. Het heliocentrisch systeem is het systeem waar de zon het middelpunt is van ons zonnestelsel waar de planeten omheen bewegen. Een voor die tijd revolutionaire theorie als je bedenkt dat de tot dan toe algemeen geaccepteerde theorie het geocentrisch systeem was, het systeem waar de aarde het middelpunt is waar de zon en planeten omheen draaien.
Een ander boek dat te zien was was Harmonices Mundi, een boek over de harmonie in de kosmos. Een harmonie van getallen waarbij hij onder meer de beweging van de planeten koppelt aan muzikale harmonieën. Verder werd Kepler omringd door onder meer Newton, Euclidus, Ptolemeus, Copernicus. Het was voor mij ook de eerste kennismaking met Maria Cunitz, een van eerst belangrijke vrouwelijke astronomen.

Een dag later heb ik ook geboortehuis van Kepler in Weil der Stadt bezocht waar nu het Keplermuseum in is gevestigd. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk was van beide plekken en van de man en zijn werk.
Het is nauwelijks voor te stellen onder welke omstandigheden wetenschappers in die tijd werkten en onderzoek deden.
Twee boeken rijker en voldaan ging ik verder huiswaarts.
Daar wachtte mijn telescoop en mijn volgende project.

Afbeeldingen uit het boek Harmonices Mundi van Kepler

Visiting Kepler

On my way back from my holiday I made a stop over in Lindau (Germany). I wanted to visit the ERB (the Former Imperial City Library) in the Old Town Hall. A library with 13.000 mostly rare books dating from 1450 until 1800. But I had a special interest in the small exhibition on the history of Astronomy that was to be seen there. Central focus in the exhibition were the books of Kepler, mainly rare first editions. Very special books and luckily the curator of the exhibition, a German math professor was there to explain about the books and the life of Kepler.
The exhibition was compleet with books of other important scientist such as Newton, Euclid, Copernicus en Ptolemy. It was also my first encounter with the works of Maria Kunitz, one of the first female atronomers.

The next day I also visited the Keplermuseum in Weil der Stadt.
I was very impressed by the museum, the library and by Kepler. We cannot imagine under what circumstances the scientstst had to work and had to do research in those days.
Feeling happy I continued my journey homewards with the catalogue of the exhibition and with Kepler’s biography.
Knowing my telescope and new project were waiting there.