Podcasts Tussen Kunst en Wetenschap

Afgelopen 4 september waren Gideon Koekoek en ik te gast bij een van de talkshows Tussen ‘Kunst en Wetenschap’ tijdens het Festival Pas van Maastricht University. In vier talkshows gingen kunstenaars en wetenschappers met elkaar in gesprek over hun gedeelde belangstelling en fascinatie. Gideon en ik waren te gast in de aflevering ‘Kijken naar het Heelal’ over onze fascinatie voor de kosmos. De talkshows staan nu als podcasts online. Via deze link zijn ze beluisteren. Kijken naar het Heelal is aflevering 4.

dit is de tekst uit het programmaboekje van het festival over de talkshows:

Wetenschap en kunst. Ze bieden allebei nieuwe perspectieven op de wereld, brengen je in verwondering, maken je nieuwsgierig of juist boos. Toch zijn het gescheiden werelden, de academie van de wetenschap en de academie van de kunsten. Een wetenschappelijk onderzoek maakt meestal geen gebruik van artistieke methoden en omgekeerd is een kunstwerk geen wetenschap. Laat staan dat we over een academisch artikel praten in termen als ‘mooi’. En toch zijn de verschillen soms minder groot dan ze lijken.

In vier gesprekken onderzoeken we de overeenkomsten en verschillen tussen de werkpraktijk van kunstenaars en die van wetenschappers. Waarom zoeken we naar bodemschatten en wat kunnen ze ons vertellen? Wat kan een arts leren van een kunstenaar? Klinkt een muziekstuk anders als een wetenschapper er onderzoek naar doet? En wat is er zo fascinerend aan de sterrenhemel?

De presentatie is in handen van Luuk Heezen, programmamaker en presentator voor
o.a. KUNST IS LANG en Nooit Meer Slapen.