Solargraphy project

Ondanks dat de afgelopen maanden nogal verwarrend waren vanwege de pandemie heb ik redelijk door kunnen werken in mijn atelier.
Aanvankelijk dacht ik dat ook Nederland een complete lock-down zou krijgen en dat het tijdelijk niet mogelijk zou zijn om naar mijn atelier te kunnen gaan. Gelukkig was dat niet het geval en heb ik kunnen genieten van de rust en de afzondering in mijn atelier.
Een aantal evenementen waaraan ik deel zou nemen is afgelast of uitgesteld maar desondanks heb ik doorgewerkt aan mijn projecten en een nieuw project opgestart.
Mijn omvangrijkste project van dit moment is mijn solargraphy project. Solargraphy is een techniek waarbij wetenschap (natuurkunde, scheikunde en astronomie) en fotografie samen komen. Ik wil er hier niet te diep op in gaan maar de techniek staat op een toegankelijke manier beschreven in deze blog van fotograaf Jan Koeman.

Van een groot aantal blikken van verschillende afmetingen en vormen heb ik zelf gaatjes camera’s gemaakt en geladen met een vel fotopapier. In eerst instantie heb ik er mee geëxperimenteerd in mijn eigen tuin. Maar sinds juni heb ik een veel mooiere locatie tot mijn beschikking en hangen de camera’s in de tuin van buitenplaats Kasteel Wylre. Op 2e Pinksterdag heb ik daar de eerste camera’s opgehangen. Zaterdag 20 juni heb ik ze weggehaald en vervangen door nieuwe exemplaren. De laatste twee foto’s zijn resultaten van deze eerste periode.

De resultaten hangen onder meer af van het weer en het is altijd een verrassing wat het oplevert dus jullie zullen begrijpen dat het openen van een blik telkens weer een spannende aangelegenheid is.

Het leukste nieuws bij dit project is dat van een van de resultaten een prent zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab in de Van Eyck Academie en dat deze prent vanaf eind september te koop zal zijn in het Hedgehouse, het museum van buitenplaats Kasteel Wylre. Binnenkort volgt hier meer informatie over en over mijn andere projecten.

Solargraphy project

Despite the confusing times due to the pandemic I managed to continue working in my studio. And as always I really enjoyed the peace and quietness of my workshop but now it felt even more as my own save haven.
My main project at the moment is a solargraphy project. This technique combines science and art and challenges you to experiment.
Read this and this article for more information about the technique.

I have made several pinhole camera’s out of different sizes and forms of cans and containers.
I started with some experiments in my own garden but now I have a much more spectacular place to do my experiments namely the beautiful garden of Kasteel Wylre Estate. I am so happy to get the opportunity to place my camera’s in these surroundings and the best news is that an edition of one of the solargraphs will be printed at the Charles Nypels Lab at the Van Eyck Academy. After the summer this print will be for sale at the Hedgehouse, the museum of the estate. Soon there will be more information about the print and about my other projects I am currently working on.