Vandaag is de dag van Schepster Jenneke.

Mijn tweede dag hier, vandaag is mijn wen-dag geloof ik. Eén van mijn pakketjes is (nog) niet aangekomen en dat is erg vervelend omdat er een groot deel van mijn materialen in zit die ik nodig heb voor mijn werk.

Ik zal het dus even moeten doen met de spullen die er wel zijn: mijn pinhole camera en toebehoren en mijn spullen om cyanotypie afdrukken te kunnen maken. En dan hoop ik dat het pakket alsnog heel snel wordt afgeleverd.

Het weer is prachtig: blauwe lucht met hier en daar en wolkje. Maar het is wel erg koud, hoewel de thermometer 15 graden aangeeft. Dat blijkt graden Fahrenheit en dat is –10 graden Celsius. Koud dus!

Toch ga ik erop uit ik wil het dorp een beetje leren kennen en ik heb nog een glasplaat nodig voor mijn frame. Dat blijkt verassend eenvoudig, ondanks dat het dorp piepklein is (nog geen 4000 inwoners) en zelfs geen buurtsuper heeft is er wel een zeer uitgebreide hardwarestore waar een van de heren op verzoek van mij binnen vijf minuten een glasplaat op maat heeft gemaakt.

Het eerste doel van vandaag is al bereikt, dat geeft moed.  Na de lunch ga ik met mijn nieuwe camera een aantal foto’s maken. Het is een pinhole camera, dat wil zeggen dat de camera geen lens heeft alleen een heel klein gaatje (pinhole). Het is een ouderwetse camera waar ik een rolletje in moet stoppen. Dat is weer even wennen want ik heb dus echt geen idee hoe mijn foto’s eruit gaan zien, dat weet ik pas nadat ik de filmpjes heb laten ontwikkelen en dat zal pas gebeuren als ik weer terug ben, nog even geduld dus.

Het effect van zo’n pinhole camera is heel bijzonder. De invallende lichtstralen worden niet afgebogen door een lens waardoor er ultra groothoek opnames mee gemaakt kunnen worden. Voordat ik hierheen kwam heb ik de camera al getest. Hieronder zie je een van de resultaten.

I haven’t settled down yet

Today is supported by: Schepster Jenneke

My second day is my settle-down-day. One of my packages hasn’t arrived yet and this aggravates me because many of my materials that I need are inside. I will have to use the things that have arrived already: my new pinhole camera and the stuff to make my Cyanotype prints. I really hope that the package is not lost and will be delivered soon.

The weather is beautiful: a blue sky with some scattered clouds. It is very cold. Eventhough the thermometer points out 15 degrees. But that of course is Fahrenheit and that is minus 10 degrees Celsius!

I face the cold and go explore the village. I need a piece of glass for my printing frame. That is not too difficult: although the village is tiny (not even 4000 inhabitants) it has a well equipped hardware store. And within five minuts I have my piece of glass cut into the right size.

I have reached my first goal for this day. After lunch I go and try my new pinhole camera. It is a very old fashioned one: I have to load it with a traditional negative film.

I will have to wait for the results until the film has been developed. But I already made some pictures with it in Maastricht and this is one of the results.