Vandaag is de dag van Maurice Mentjens

Vandaag is het weer ‘pinhole’ dag. Om kwart na tien ben ik vertrokken om een geschikte locatie te zoeken om te fotograferen.

Uitzicht onderweg – The view

Ik ben in noordelijke richting het dorp uitgelopen en omdat ik niet op de weg wilde blijven ben ik even het bos ingelopen. Dat was nog hele een onderneming: het was vrij steil en ik liep al gauw door de blubber. Waarschijnlijk om mij eraan te herinneren dat het ‘mudseason’ nog niet afgelopen ondanks het mooie weer.

Op een mooie plek tussen de bomen heb ik mijn camera opgesteld en precies om 11 uur vier foto’s gemaakt, 1 in elke windrichting. Toen ik weer in mijn atelier kwam en de film uit de camera wilde halen bleek dat ik twee keer vergeten was de film te transporteren wat betekent dat dezelfde foto twee keer belicht wordt. Met de meeste camera’s kun je een foto niet twee keer belichten. Maar met deze camera’s wel. Dat kan leuke effecten opleveren maar nu was dat eigenlijk niet de bedoeling. En ik weet nog steeds niet of ik het nou frustrerend vind om met deze camera te werken of dat ik verassings element juist leuk vind. Uiteindelijk hangt het natuurlijk van de resultaten af maar die zie ik pas over een week of vijf. Mijn geduld wordt dus wel op de proef gesteld. Maar dit heeft me wel op een idee gebracht voor een experiment: ik ga kleine vellen papier, die in de pinhole camera passen, preparen met de cyanotypie chemicaliën en daar foto’s mee maken. Die kan ik direct ontwikkelen en dan zie ik ook meteen de reslutaten. Binnenkort meer hierover.

Het bos – The forest

Friday March 23, The fourth pinhole day

Today is supported by Maurice Mentjens

Today is another day for the pinhole project.

I left around ten am to find the right location for taking my pictures.

I walked into a small forest and that was quite an efford: it was steep and muddy. (probably just to remind me of the fact that it is still mudseason despite the beautiful weather) At 11 am I made four pictures: one in each wind direction.

When I was back in my studio it turned out that I had forgotten to advance the film two times……This can produce nice pictures but I didn’t mean to do it today.

I am not sure yet if I feel frustrated by using this camera or that I like the surprising outcomes.

This will depend on the results of course but that means I will have to wait for several weeks. But this makes me think of another experiment: a combination of the cyanotype prints and pinhole photography. Here is what I am going to try: I will prepare paper, the size that will fit the camera, load it into the camera and expose it. Then I can immediatly develop the prints and see the results.