posted on 11-11-2021

November Nieuws

Ik ben blij dat ik jullie heel wat te melden heb deze maand.

Als eerste de tentoonstelling Still Spring, samen met de andere kunstenaars die opgenomen waren in de Spring Sprung Edition van Ever Emerging Magazine afgelopen mei.

Ons werk is te zien bij In de Dwarsstraat, 2e Laurierdwarsstraat 51c, Amsterdam. De tentoonstelling is te bezoeken op 19, 20, 21 en 26, 27 en 28 november van 12.00u tot 17.00u.

De opening vindt plaats op 19 november om 16.00u.

Op 28 november ben ik zelf de hele dag aanwezig.


Op 12 en 13 november vindt in het Haus de Kunst in Munchen het Superbooks Event plaats

The Artists and the Others zullen daar onder andere een selectie van mijn kunstenaarsboekjes tonen en verkopen.


Op 18 november opent in de Rechtstraat 79 in Maastricht de Grow Concept Space, een initiatief van Iris Claessens en Sophie Nelissen. In deze tijdelijke winkel en tentoonstellingsruimte zal werk te zien en te koop zijn van lokale vormgevers en kunstenaars. De ruimte is geopend op donderdag tot en met zaterdag van 10.00u tot 18.00u vanaf 18 november tot en met 31 december 2021.


En last but not least heb ik twee nieuwe prenten toegevoegd aan mijn Full Moon webshop:

Een full colour digitale print in een oplage van 10 exemplaren van een van de resultaten van mijn solargraphy project bij Kasteel Wijlre in de zomer van 2020.

en een nieuwe risoprent, gedrukt in het Printing en Publishing Lab van de Jan van Eyck Academie, ook dit is een prent van een foto van het project bij Kasteel Wijlre. Deze prent is een uitgave in opdracht van Kasteel Wijlre en zal op een later tijdstip ook daar in de museumwinkel te koop zijn.

Dit is de link naar de Full Moon webshop. Als je de prenten liever in mijn atelier komt bekijken kan dat natuurlijk. Mail me dan om een afspraak te maken.

November Nieuws

posted on 28-07-2021

Kunstroute en Talkshow

Na een periode met beperkte presentatie mogelijkheden en uitgestelde presentaties gloort er weer wat licht aan de horizon. Het eerste weekend van september doe ik mee aan twee evenementen. Tijdens Plateau Kunst zal mijn werk te zien zijn bij een locatie in ’t Rooth.

Plateau Kunst vindt plaats op 4 en 5 september. Het is een kunstroute in het prachtige landschap rondom Bemelen, Zuid-Limburg. Ik ben beide dagen zelf aanwezig en hoop jullie te mogen verwelkomen!
Hou de website in de gaten voor meer informatie en updates over geldende Corona maatregelen.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september vindt Festival PAS plaats.
Het Pleasure, Art and Science Festival (PAS) wordt voor de zevende keer georganiseerd. Dit jaar wordt daarmee het 45-jarig bestaan van de Universiteit Maastricht gevierd. Het is een traditie dat de Universiteit Maastricht aan het begin van het academisch jaar de deuren openzet om iedereen uit stad en regio te trakteren op een programma vol interessante wetenswaardigheden, mooie muziek, theater en meer.

Een van de onderdelen van het festival is een serie talkshows waarin wetenschappers en kunstenaars met elkaar in gesprek gaan. Gideon Koekoek (docent natuurkunde aan de UM) en ik gaan in gesprek over kijken naar de sterrenhemel.

Toegang tot het festival is gratis, kaarten dienen wel gereserveerd te worden.
Na afloop van het festival zijn de talkshows als podcast te beluisteren.

Ik wens jullie allen een fijne zomer en wie weet zien we elkaar op 4 of 5 september.

Kunstroute en Talkshow

posted on 30-05-2021

SPRING SPRUNG SPECIAL

De wereld draait door en een nieuwe lente is aangebroken. Ik ben heel blij dat mijn werk is opgenomen in de speciale lente editie van Ever Emerging Magazine.

Ever Emerging Magazine is een platform/online magazine dat vrouwelijke beeldend kunstenaars vanaf 45 jaar bij elkaar brengt en presenteert.
Het doet me goed om deel te mogen uitmaken van dit bijzondere initiatief dat voor verbinding zorgt.
Het is een prachtige editie geworden vol met mooie, frisse, bijzondere en sensitieve werken.

Dit is de link naar het volledige online magazine.

SPRING SPRUNG SPECIAL

The world keeps turning and spring, again, has arrived.
I am happy to share with you that my work has been selected for the special spring edition of Ever Emerging Magazine.

Ever Emerging Magazine is a platform/online magazine that presents female artists over 45 years old.
I am happy and honoured to be part of this wonderful initiative and community.

The Spring Sprung Special brings together a selection of beautiful, colourful and sensitive art.

This is the link to the online magazine.

SPRING SPRUNG SPECIAL

posted on 17-12-2020

Window shopping bij Bureau Europa

MADE Maastricht bij Bureau Europa

Vanaf vrijdag 18 december heeft MADE Maastricht een etalage bij Bureau Europa, deze is ingericht met exclusief werk van onze ontwerpers/makers. Wandel langs de ramen van Bureau Europa en ervaar het alternatieve duurzame shoppen. Via de website van Made Maastricht kun je de ontwerpers en kunstenaars steunen door hun producten te kopen.

Window shopping bij Bureau Europa

posted on 15-10-2020

Een nieuwe prent, boekjes en kaarten

Afgelopen zomer stond voor een groot deel in het teken van mijn pinhole project bij Kasteel Wijlre. Na een aantal keren de camera’s te hebben vervangen en de resultaten bekeken te hebben werd duidelijk welke locaties het meest geschikt waren voor mijn project. Uit alle resultaten heb ik er een gekozen waar een prent van is gedrukt in het Charles Nijpels lab in de Van Eyck. Het is een driekleuren stencil print in een oplage van 135 exemplaren. Ik ben ontzettend blij met het resultaat:

De prent is te koop bij Kasteel Wijlre en in mijn Full Moon Webshop.

Ik heb ook twee nieuwe kunstenaarsboekjes gemaakt. Beide in een oplage van tien stuks. De boekjes zijn gedrukt in mijn eigen atelier: Kartondruk op Japans papier.

Cirkel boekje 1:

en Cirkelboekje 2:

Omdat ik altijd zoveel positieve reacties krijg op mijn foto’s van de zon en de maan heb ik van een paar foto’s kaarten laten drukken bij een lokale drukkerij. Een set bestaat uit vijf fotokaarten, twee van de zon en drie van de maan, inclusief enveloppen. Ook deze zijn verkrijgbaar via mijn webshop.

Hier is de link naar mijn webshop:
Full Moon Webshop

New Print, books and postcards

From one of the results of my pinhole project at Kasteel Wijlre a stencilprint has been printed at the Charles Nijpels lab at the Van Eyck.
The prints as well as two new artists’ books and a set of postcards are available in my Full Moon Webshop.

Een nieuwe prent, boekjes en kaarten

posted on 02-07-2020

Solargraphy project

Ondanks dat de afgelopen maanden nogal verwarrend waren vanwege de pandemie heb ik redelijk door kunnen werken in mijn atelier.
Aanvankelijk dacht ik dat ook Nederland een complete lock-down zou krijgen en dat het tijdelijk niet mogelijk zou zijn om naar mijn atelier te kunnen gaan. Gelukkig was dat niet het geval en heb ik kunnen genieten van de rust en de afzondering in mijn atelier.
Een aantal evenementen waaraan ik deel zou nemen is afgelast of uitgesteld maar desondanks heb ik doorgewerkt aan mijn projecten en een nieuw project opgestart.
Mijn omvangrijkste project van dit moment is mijn solargraphy project. Solargraphy is een techniek waarbij wetenschap (natuurkunde, scheikunde en astronomie) en fotografie samen komen. Ik wil er hier niet te diep op in gaan maar de techniek staat op een toegankelijke manier beschreven in deze blog van fotograaf Jan Koeman.

Van een groot aantal blikken van verschillende afmetingen en vormen heb ik zelf gaatjes camera’s gemaakt en geladen met een vel fotopapier. In eerst instantie heb ik er mee geëxperimenteerd in mijn eigen tuin. Maar sinds juni heb ik een veel mooiere locatie tot mijn beschikking en hangen de camera’s in de tuin van buitenplaats Kasteel Wylre. Op 2e Pinksterdag heb ik daar de eerste camera’s opgehangen. Zaterdag 20 juni heb ik ze weggehaald en vervangen door nieuwe exemplaren. De laatste twee foto’s zijn resultaten van deze eerste periode.

De resultaten hangen onder meer af van het weer en het is altijd een verrassing wat het oplevert dus jullie zullen begrijpen dat het openen van een blik telkens weer een spannende aangelegenheid is.

Het leukste nieuws bij dit project is dat van een van de resultaten een prent zal worden gedrukt in het Charles Nypels Lab in de Van Eyck Academie en dat deze prent vanaf eind september te koop zal zijn in het Hedgehouse, het museum van buitenplaats Kasteel Wylre. Binnenkort volgt hier meer informatie over en over mijn andere projecten.

Solargraphy project

Despite the confusing times due to the pandemic I managed to continue working in my studio. And as always I really enjoyed the peace and quietness of my workshop but now it felt even more as my own save haven.
My main project at the moment is a solargraphy project. This technique combines science and art and challenges you to experiment.
Read this and this article for more information about the technique.

I have made several pinhole camera’s out of different sizes and forms of cans and containers.
I started with some experiments in my own garden but now I have a much more spectacular place to do my experiments namely the beautiful garden of Kasteel Wylre Estate. I am so happy to get the opportunity to place my camera’s in these surroundings and the best news is that an edition of one of the solargraphs will be printed at the Charles Nypels Lab at the Van Eyck Academy. After the summer this print will be for sale at the Hedgehouse, the museum of the estate. Soon there will be more information about the print and about my other projects I am currently working on.

Solargraphy project

posted on 03-11-2019

Interview in mijn atelier

Voor de nieuwsbrief van Stichting Ateliers Maastricht ben ik geïnterviewd door Rick van de Linden:

Een portret van Nathalie Brans

Nathalie in haar atelier

Wie zijn toch eigenlijk al die kunstenaars en vormgevers die via SAM een atelier hebben? Wat doen ze, wat maken ze en wat drijft ze? In de serie Achter de deur van… belicht SAM de komende tijd een aantal van deze creatieve geesten.

Achter de deur van… Nathalie Brans (1968) – Beeldend kunstenaar

Tekst en foto’s: Rick van der Linden

Er is weinig in het ateliergebouw aan de Kasteel Kessenichstraat dat herinnert aan de vroegere functie van houtwerkplaats. De kleuren en materialen in het atelier van Nathalie Brans, achterin het gebouw en grenzend aan een kleine binnentuin, zijn zacht en ingetogen. Op de achtergrond klinkt subtiel het geluid van een instrumentaal muziekstuk, het licht wordt gefilterd door een half-transparant gordijn en het geheel voelt als een sereen universum, ver weg van de drukte van de stad.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Nathalie en ik ben beeldend kunstenaar. Ik werk voornamelijk met foto’s, papier en textiel, vaak in combinatie met elkaar. Ik ben veel bezig met licht en beschouw het ook echt als materiaal in mijn werk. De zon, de maan en de kosmos zijn centrale thema’s in mijn werk, en licht is hetgeen dat alles met elkaar verbindt.

Kantelpunt

Aan de wand hangt een werk dat letterlijk en figuurlijk tot stand is gekomen met licht van de zon

Hoe ga je te werk?

Mijn projecten beginnen meestal heel breed met talloze zijwegen die ik bewandel. In dat stadium kan ik mezelf echt overvoeren met beelden en teksten. Een idee kan zich als een inktvlek uitbreiden en dat moet ik uiteindelijk terugbrengen naar een essentie. Meestal is er een kantelpunt, een moment dat alles helder wordt. Toch heb ik dat brede nodig om uiteindelijk een richting of focus te kunnen definiëren.

Ik vind het heel fijn om met mijn handen te werken. De meeste voldoening haal ik uit het maakproces. Repetitie vind ik prettig, ik vind het niet erg om met duizend steekjes een werk aan elkaar te naaien. Dat proces van herhaling geeft rust, vooral als ik niet bezig ben met wat het uiteindelijk moet worden.

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben geboren en getogen in Maastricht. Begin jaren ’90 ben ik afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in de richting Plastische Vormgeving. Tijdens mijn studie werkte ik voornamelijk met harde materialen als keramiek, metaal en steen. De materialen die ik tegenwoordig gebruik zijn een stuk zachter. Toch werkte ik toen ook al vanuit dezelfde romantische stroming en de nietigheid van de mens tegenover de natuur.

Het feitelijke en het ongrijpbare

Prikbord met inspiratiebeelden

Heb je een favoriet kunstwerk of een favoriete kunstenaar?

Louise Bourgeois vind ik een interessante kunstenaar. Ze werkte met veel verschillende materialen en technieken en was op hele hoge leeftijd nog actief. Ook wist ze het persoonlijke op een bijzondere manier in haar werk te integreren, het maken van kunst was echt therapie voor haar.
Dat persoonlijke inspireert me en tegelijkertijd werk ik heel anders. Hoewel mijn fascincaties als een rode draad door mijn projecten lopen, voel ik niet de behoefte om mezelf centraal te stellen.

Wat inspireert je?

Ik ben geïnteresseerd in wetenschap en wetenschappers, bijvoorbeeld Isaac Newton. Hij leefde in een tijd waarin het onderscheid tussen wetenschap en alchemie nog niet eenduidig was. Uiteindelijk zoek ik in mijn werk ook naar een soortgelijke balans tussen het feitelijke en het ongrijpbare.

Waar ben je nu mee bezig?

Ik heb een telescoop die ik gebruik om foto’s te maken van de zon en de maan. Een tijd geleden ben ik gestart met het omzetten van die foto’s in prenten. Ik heb een etspers in bruikleen waarmee ik kan experimenteren met verschillende materialen en afbeeldingen.

Mistig

Drie collages, een combinatie van cyanotypie en draadjes, in ronde lijsten

Wat is je droomproject?

Een reis naar het buitenland om werk verder te ontwikkelen blijft een droom. Het idee dat je voor een langere periode alleen maar bezig bent met je eigen project. Ik heb tot nu toe vier grote werkreizen gemaakt; naar Canada, Oostenrijk, de V.S. en IJsland. Scandinavië blijft een wens op mijn lijstje. Ik houd oproepen voor artist-in-residence-projecten in de gaten, maar een concrete kans heeft zich nog niet voorgedaan.

Wat is je meest belangrijke gereedschap, waar kun je echt niet zonder?

Het eerste waar ik aan denk is het licht van de zon. Dat was ook onderdeel van mijn project in IJsland, het land dat ik bezocht voor het spectaculaire landschap maar ook zeker voor het karakteristieke noordelijke licht.
In IJsland wilde ik lichtgevoelige plaatjes belichten in de zon. Het gebruik van natuurlijk licht is altijd onzeker, want in IJsland was het vaak mistig en zat ik op een plek waar op dat moment weinig zon was. Dat is iets wat je van tevoren niet kan plannen.

Verrassende uitkomst

Een boek over het planetarium van Eise Eisinga

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

In de biografie van Buckminster Fuller staat iets in de trant van ‘mislukte projecten bestaan niet, wel projecten met een verrassende uitkomst’. Ik denk hier vaak aan, vooral als ik vind dat een project niet de gewenste uitkomst heeft. Sowieso had Fuller een interessante manier van denken. Hij hield zich al in de jaren ’50 bezig met het opraken van onze natuurlijke hulpbronnen, in een tijd waarin hij een van de weinigen was.

Tot slot, wat betekenen SAM en deze werkruimte voor jou?

Na mijn afstuderen heb ik altijd een atelier gehad. Ik vind het fijn om buitenshuis te werken. Hier heb ik de minste afleiding en het is de plek waar al mijn werk uiteindelijk ontstaat. Ik zit al ruim 10 jaar op deze locatie, ik kan er in afzondering werken, maar ook het gezelschap van mijn buren opzoeken als ik behoefte heb aan een praatje. Die balans is ideaal.

Interview in mijn atelier

posted on 24-10-2019

Papier

Komend weekend (26 en 27 oktober) zijn twee werken van mij te zien tijdens Kunst op Papier bij Wanda en Annette Reiff.

GNKK

Op 7 november wordt de GNKK (Grote Nederlandse Kunst Kalender) 2020 gelanceerd.

De Nederlandse Kunstkalender is familie van de Grote Rotterdamse Kunstkalender, die vijf jaar op rij verscheen. In Rotterdam is de kalender inmiddels een begrip en vaak al voor de feestdagen uitverkocht. Ook zijn er eerder Amsterdamse, Haagse en Noord-Brabantse edities uitgebracht. De GNKK 2020 zal alweer de vierde landelijke variant worden. Ook mijn werk is terug te vinden op deze editie.

De kalender kost € 34,95 en is te bestellen via de webshop van de GNKK

Tijdens de lancering op 7 november in Rotterdam is de kalender te koop voor €25,00. Wil je een kalender? Laat mij dat dan weten zodat ik er een voor je kan meenemen die avond.

Papier

posted on 26-08-2019

Nazomer nieuws

Kunstcollectie MUMC+

Sinds deze maand is mijn werk opgenomen in de kunstcollectie van het MUMC+ (Maastricht Universitair Medisch Centrum). De werken zijn vorige week opgehangen en ik kan zeggen dat het er mooi bij hangt. Voor degene die een kijkje wil gaan nemen: het hangt in de gang op niveau 0 richting spoedeisende hulp en acute opname.

Er zijn vijf werken aangekocht. Hele nieuwe werken, waaronder een serie prenten die ik vorig jaar in IJsland heb gemaakt en ook werken die een aantal jaar geleden zijn gemaakt. Ik ben ontzettend blij dat ze op zo’n mooie plek terecht zijn gekomen waar veel mensen ze kunnen bekijken en er hopelijk van zullen genieten.

Kunstdagen Wittem

Mijn nieuwste werk(je) is binnenkort te zien in de bibliotheek van het klooster van Wittem.
Van 6 tot en met 29 september vinden daar de Kunstdagen Wittem plaats. Een van de onderdelen is een tentoonstelling in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Daar is werk te zien honderd vrouwelijke kunstenaars. Meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling is te vinden op de website van Kunstdagen Wittem.

Nazomer nieuws

posted on 21-04-2019

Ljos – Licht bij B32

Op 4, 5, 11 en 12 mei is de presentatie van mijn IJsland project te zien bij B32 in Maastricht.
De opening is op vrijdagavond 3 mei om 19.00u.
Op zaterdag 4 mei, zondag 5 mei, zaterdag 11 en zondag 12 mei is de tentoonstelling geopend van 13.00u tot 18.00u

De presentatie is een beeldend verslag van het mijn verblijf in IJsland. Er zullen ook de prenten te zien zijn die ik in het Charles Nypels lab in de Van Eyck heb gemaakt en die als tegenprestatie dienden voor mijn crowdfunding campagne en er zal nieuw werk te zien zijn.

B32 is gevestigd in het Mariabastion 50, Maastricht

Ljos – Licht bij B32

posted on 06-01-2019

De Salon nog tot en met 27 januari

Voor de tentoonstelling heb ik twee nieuwe werken gemaakt van textiel. Met behulp van cyanotypie heb ik afbeeldingen van de zon die ik heb gemaakt met behulp van mijn telescoop overgezet op lappen stof. De lappen zijn met de hand aan elkaar gezet.

Lapwerk van tijd Patches of Time 290 cm x 290 cm

I wish I had more time Ik wou dat ik meer tijd had 68 x 82 cm

De Salon nog tot en met 27 januari

posted on 03-12-2018

Salon bij Museum de Domijnen

Van 16 december 2018 tot en met 27 januari 2019 vindt de tentoonstelling de Salon plaats in Museum de Domijnen in Sittard. Het thema van de tentoonstelling is 775 jaar stadsrechten van Sittard en er is aan de deelnemende kunstenaars gevraagd om te reflecteren op geschiedenis, heden en toekomst van Sittard.
Als uitgangspunt voor mijn bijdrage heb ik een zonnewijzer gekozen uit de collectie van de stad Sittard. Ik heb nagedacht over tijd, het beleven van tijd en het registreren van tijd.
Foto’s van de zon hebben als basis gediend voor twee nieuwe werken van textiel.

de Salon

de Domijnen

Salon bij Museum de Domijnen

posted on 12-07-2018

crowdfundingcampagne geslaagd!

Ik ben blij om te kunnen vertellen dat de crowdfunding campagne succesvol is afgerond. Alle donateurs die me hebben gesteund: nogmaals heel hartelijk dank hiervoor!
Alle prenten zijn inmiddels gedrukt en voorlopig zitten mijn activiteiten in het Charles Nypels lab erop. Het is een serie van vijf prenten geworden gemaakt met vier verschillende technieken: twee duotone Riso prenten, een zeefdruk, een fotopolymeer prent en een prent gemaakt op een oude boekdrukpers. Deze vier technieken hebben prenten opgeleverd met allemaal hun eigen karakter en uitstraling. Het is een uitgebreid onderzoek geweest waar ik met veel plezier aan heb gewerkt en waar ik ontzettend veel van heb geleerd.
De donateurs die een prent als tegenprestatie hebben gekozen hebben hun prent al ontvangen of kunnen deze binnenkort tegemoet zien.
Alle prenten zijn vanaf nu ook gewoon te koop. Mocht je interesse hebben neem dan contact met me op via e-mail of via het contactformulier op deze website. Prijzen vanaf 50 euro.
De zeefdruk en de fotopolymeerprent zijn tot 21 augustus te koop in de Patty Morgan Zomerwinkel, Schaafstraat 21, 1021 KD, Amsterdam
https://www.pattymorgan.net/blog/patty-morgan-zomerwinkel

Dit zijn de vijf prenten: links de twee Riso prenten in verschillende kleuren, daarnaast de zeefdruk, rechts daarvan bovenaan de letterpress prent en daaronder de fotopolymeerprent.

crowdfundingcampaign has been succesful!

I am happy to announce that the crowdfunding campaign has been successful. A huge thank you to all the supporters!
All the prints are ready now. I have made a series of five prints in four different techniques: two Riso prints, a screenprint, a photopolymer print and a letterpress print. The result is five prints with all different characters.
I have had a great time working on the prints and I have learned a lot during this extensive inquiry.
From now on the prints are also for sale, prices starting at 50 euros. Please contact me if you are interested in buying one.
The screenprint and the photopolymer print are also for sale at the Patty Morgan Summerstore, Schaafstraat 21, 1021 KD Amsterdam.
https://www.pattymorgan.net/blog/patty-morgan-zomerwinkel

Crowdfunding geslaagd!

posted on 10-05-2018

crowdfundingcampagne gestart

In mijn vorige blog heb ik hem al aangekondigd: mijn crowdfundingcampagne voor de werkperiode in IJsland. Begin mei is hij van start gegaan.
De eerste week zit er inmiddels op en ik ben ontzettend blij met de stand tot nu toe: de teller staat inmiddels op 45%!
Met nog vier weken te gaan ben ik positief over de kans van slagen. En natuurlijk wil ik al de donateurs nu al heel hartelijk danken. Het is fantastisch om te merken met hoeveel enthousiasme er op het project gereageerd wordt.
Wil je meer weten over de actie, meedoen of zien welke tegenprestaties je kunt krijgen? Kijk dan op de campagnepagina via Voordekunst.nl.

Kick-off crowdfunding

The crowdfunding campaign has started a week ago and I am happy to see that I have already collected 45%. I am impressed by the enthusiasm with which people support my project.
Do you want to know more about the campaign? Or are you curious about the rewards you can get?
Visit the online campaign page, unfortunately it is in Dutch only but feel free to contact me if you have any questions.

Crowdfundingcampagne gestart

posted on 16-03-2018

Naar IJsland

Goed nieuws! Ik ben uitgenodigd om in september deel te nemen aan Printing Matter in kunstcentrum Skaftfell in Seydisfjorder in IJsland.
Daar verheug ik me ontzettend op. Tijdens een drieweekse workshop, waar acht kunstenaars aan mee doen, ga ik werken aan een kunstenaarsboek. De workshop wordt begeleid door Åse Eg Jørgensen een Deense vormgever/kunstenaar.

Om dit project te financieren ga ik een crowdfunding actie opzetten. Deze zal begin mei van start gaan, uiteraard ga ik deze actie uitgebreid op social media en via email aankondigen.
Ik ben al druk bezig om de actie voor te bereiden. Een belangrijk onderdeel van een crowdfunding campagne is de tegenprestatie voor de sponsors. Hiervoor ben ik prenten aan het maken. Via Instagram en Facebook hebben jullie al voorbeelden voorbij zien komen maar ik zal in deze blog nog iets meer toelichting geven.
Uitgangspunt voor de prenten zijn mijn zon en maan foto’s. Ik heb inmiddels honderden foto’s gemaakt. Daar heb ik er een aantal uit geselecteerd. Met deze selectie ben ik verschillende grafische technieken aan het onderzoeken. Dat doe ik als externe kunstenaar in het Nypelslab van de Van Eyck academie. Een techniek die ik er uit wil lichten is fotopolymeer.

Bij fotopolymeer wordt de afbeelding overgezet op een aluminium plaat die een lichtgevoelige toplaag heeft. De afbeelding wordt door middel van belichting overgezet op de plaat. Hierna wordt de plaat ontwikkeld waarna de plaat gereed is om mee te gaan drukken.
Op maat gesneden vellen papier worden ter voorbereiding in een bak water gelegd. De plaat wordt ingesmeerd met inkt. Het teveel aan inkt moet zorgvuldig worden weggepoetst. De pers wordt ingesteld, de gepoetste plaat wordt op de pers gelegd, het papier wordt uit het water gehaald en drooggedept en op de plaat gelegd. Hierna kan er gedrukt worden. Dan begint het proces weer opnieuw: voor elke prent wordt de plaat opnieuw ingeïnkt en gepoetst. Afhankelijk van het formaat van de plaat duurt dit 15 tot 30 minuten per afdruk.
De andere technieken die ik ga testen zijn zeefdruk, riso en letterpress. Wil je mijn activiteiten bij het Nypelslab volgen? Dit kan via Instagram of Facebook.

To Iceland

I am happy to announce that I am going to Iceland this September. I have been invited by Skaftfell Center for Visual Art to participate in a workshop called Printing Matter. Together with eight international artists I will work for three weeks on an artist book.

I am setting up a crowdfunding campaign to raise money for my trip. This campaign will start the beginning of May.
At the moment I am busy making rewards for the people who will support me. I am making different types of prints at the Nypelslab at the Van Eyck Academy as an external artist.
One of the techniques I am working with is photopolymer. This technique uses aluminum plates that have a light sensitive layer on top. An image is transferred to the plate by exposing it to light. After developing the printing is done with an etching press. According to the size of the plate it takes 15 to 30 minutes to print one copy. Other techniques I am going to research are Riso, screenprint and letterpress.
You can follow my activities at the Nypelslab on my Instagram and Facebook account.

Naar IJsland

posted on 04-06-2017

Wearing the moon

Deze zomer zal mijn performance Wearing the Moon op drie dagen te zien zijn bij Schunck* in Heerlen in de tentoonstelling Paint if Soft. Op 10 juni, 30 juli en 6 augustus telkens van 11u tot 17u.

De performance is een verbeelding van de wens van de mens om af te stemmen op het universum.
We zien een vrouw die een ruimte vullende witte cirkelrok draagt. Ze zit op de grond en de rok ligt uitgespreid om haar heen. Ze borduurt steek voor steek met de hand de kaart van de maan op de rok. Heel langzaam ontvouwt zich het beeld van de maan. Kraters, mares en bergketens komen te voorschijn. Het levert een verstild, sereen beeld op: de enorme witte rok die op de grond ligt en de handen die met hele kleine bewegingen de afbeelding maken.
Iedere keer als de performance wordt uitgevoerd wordt de kaart van de maan een stukje completer.
De performance is doorlopend te zien tijdens de openingstijden.

This summer I will perform Wearing the Moon three times at Schunck* in Heelren.
On June 10, July 30 and August 6 from 11 am to 5 pm

Wearing the Moon

posted on 24-02-2017

Zon en Maan dagboek

Sinds begin augustus hou ik een fotografisch dagboek bij van de zon en de maan.
Een paar keer per week fotografeer ik beide hemellichamen met de telescoop. Het lijkt zo ‘gewoon’, de zon en maan zijn er immers elke dag of nacht. Maar door mezelf dit doel te stellen, ga ik er veel bewuster naar op zoek. Zo kwam ik tot de ontdekking dat de maan veel vaker overdag te zien is dan ik me voorheen realiseerde. Soms moet ik wel even goed kijken want dan is het maar een hele smalle sikkel, nauwelijks zichtbaar tegen de blauwe lucht.
De zon is makkelijk te vinden aan de hemel, tenminste als er niet teveel bewolking is.

Om de zon te kunnen fotograferen heb ik een zonnefilter gemaakt die om de buis van de telescoop past. Deze filtert 99,9% van het zonlicht eruit. Wat overblijft is het beeld van een witte bol in een donker vlak. Op de bol zijn donkere vlekken zichtbaar: zonnevlekken. Deze geven de mate van zonneactiviteit aan en veranderen om de paar dagen.
De foto’s van de maan spreken meer voor zichzelf: dat de maan van vorm verandert is immers ook met het blote oog zichtbaar. Maar ik ben aangenaam verrast door de diversiteit van de foto’s.
Inmiddels heb al een aardige verzameling. Voorlopig blijf ik nog even doorgaan, wat ik uiteindelijk met mijn verzameling ga doen hou ik nog even voor mezelf.
Kijk op mijn Facebook pagina voor meer afbeeldingen, ik plaats hier regelmatig nieuwe foto’s.

Sun and Moon diary

Since the beginning of August I have kept a journal of the sun and moon. Several times a week I take pictures of the two celestial bodies with my telescope. It looks so common: after all the sun and the moon are present every day and night. Going into this matter I discovered that the moon can be seen more often during the day than I had realised before. Although the moon is sometimes hard to be seen because it’s only a tiny crescent towards the blue sky. The sun can be seen easily if there are not too many clouds.

To be able to photograph the sun I cover the tube with a solar filter. This filters out 99,9% of the sunlight. What remains is an image of a white sphere at a dark background. In the sphere black spots can be seen: sunspots which appear for a few days and then dissapear.
The pictures of the moon are more obvious: after all the Lunar phases can be seen with the naked eye. Still I am surprised by the variety in appearence.
All together it is already quite a collection. I will continue this journal for a while but keep it a secret what I am going to do with the collection of photographs.

More pictures can be found on my Facebook on which I reguarly post new images.

Zon en maan dagboek

posted on 13-02-2017

Op bezoek bij Kepler

Op de terugweg van mijn vakantie ben ik terecht gekomen in Lindau aan de Bodensee. Niet direct een voor de hand liggende bestemming als je massatoerisme wilt vermijden maar ik wilde de ERB bezoeken. De Ehemals Reichstädtische Bibliotheek ofwel de Voormalige Rijksbibliotheek in het Alte Rathaus. De bibliotheek is in 1538 opgericht en herbergt ongeveer 13.000 boeken uit de periode 1450 tot 1800. Een fantastische verzameling met veel zeldzame boeken. Op het moment van mijn bezoek was er een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de astronomie. Centraal stonden de boeken van Kepler, waarvan de meeste eerste drukken waren. Burkhard Kümmerer, wiskunde professor aan de universiteit van Darmstadt en samensteller van de tentoonstelling, was ook aanwezig en die gaf gelukkig wat uitleg.
De ideeën en theorieën van Johannes Kepler (1571 – 1630) zijn van grote invloed geweest op de sterrenkunde. Er was onder andere zijn boek over het heliocentrische systeem tentoongesteld. Het heliocentrisch systeem is het systeem waar de zon het middelpunt is van ons zonnestelsel waar de planeten omheen bewegen. Een voor die tijd revolutionaire theorie als je bedenkt dat de tot dan toe algemeen geaccepteerde theorie het geocentrisch systeem was, het systeem waar de aarde het middelpunt is waar de zon en planeten omheen draaien.
Een ander boek dat te zien was was Harmonices Mundi, een boek over de harmonie in de kosmos. Een harmonie van getallen waarbij hij onder meer de beweging van de planeten koppelt aan muzikale harmonieën. Verder werd Kepler omringd door onder meer Newton, Euclidus, Ptolemeus, Copernicus. Het was voor mij ook de eerste kennismaking met Maria Cunitz, een van eerst belangrijke vrouwelijke astronomen.

Een dag later heb ik ook geboortehuis van Kepler in Weil der Stadt bezocht waar nu het Keplermuseum in is gevestigd. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk was van beide plekken en van de man en zijn werk.
Het is nauwelijks voor te stellen onder welke omstandigheden wetenschappers in die tijd werkten en onderzoek deden.
Twee boeken rijker en voldaan ging ik verder huiswaarts.
Daar wachtte mijn telescoop en mijn volgende project.

Afbeeldingen uit het boek Harmonices Mundi van Kepler

Visiting Kepler

On my way back from my holiday I made a stop over in Lindau (Germany). I wanted to visit the ERB (the Former Imperial City Library) in the Old Town Hall. A library with 13.000 mostly rare books dating from 1450 until 1800. But I had a special interest in the small exhibition on the history of Astronomy that was to be seen there. Central focus in the exhibition were the books of Kepler, mainly rare first editions. Very special books and luckily the curator of the exhibition, a German math professor was there to explain about the books and the life of Kepler.
The exhibition was compleet with books of other important scientist such as Newton, Euclid, Copernicus en Ptolemy. It was also my first encounter with the works of Maria Kunitz, one of the first female atronomers.

The next day I also visited the Keplermuseum in Weil der Stadt.
I was very impressed by the museum, the library and by Kepler. We cannot imagine under what circumstances the scientstst had to work and had to do research in those days.
Feeling happy I continued my journey homewards with the catalogue of the exhibition and with Kepler’s biography.
Knowing my telescope and new project were waiting there.

Op bezoek bij Kepler

posted on 27-07-2015

Finisage

Het was een geslaagde dag: Sandrien en ik hadden washandjes laten borduren met de tekst ‘de ene hand wast de andere hand’. Die hadden we in de kerk opgehangen. Iedereen mocht een washandje van de lijn halen en meenemen als herinnering aan het project.

washandjes

’s Ochtends hadden we voor alle mensen die hadden meegewerkt aan het project een brunch georganiseerd. Muziekcorps St. Barbara begeleidde de mensen al musicerend de kerk in. Om twaalf uur begon het officiële gedeelte: vertegenwoordigers van de wijk sneden samen met wethouder Noël Lebens een grote slagroomtaart aan. Met deze handeling werden de vaandels symbolisch overgedragen aan de gemeente Sittard-Geleen. Daarna was het tijd voor meer muziek en kon iedereen een stuk taart komen halen. We hebben doorgefeest tot een uur of drie.

fanfare

Met hapjes en drankjes en optredens van Wiel Kusters en de Pools Sloveense band Volle Pulle.
Dat de mensen genoten hadden bleek wel uit de reacties die we kregen. Veel mensen zijn na afloop na ons toe gekomen om ons te bedanken.
Moe maar voldaan zijn we daarna naar huis gegaan. Het was een intensief project maar we zijn blij met het resultaat. De vaandels zijn opgenomen in de collectie Stedelijke Historie van museum het Domein, zodra ze worden tentoongesteld laten we dat natuurlijk weten!
Bedankt ALX Marks voor de prachtige foto’s!

The end of our project

It has been a successful day. Sandrien and I had decorated the church with washcloths on which the title of our project was embroidered. Every visitor could take one and take it home as a souvenir.
In the morning all the participants were invited for a brunch. The fanfare was playing while people entered the church.
At noon the official part started: the city council member together with representatives of the two neighbourhoods made the first cut in a huge cream-cake.

Taart aansnijden

Then there was more music and all the people were treated to a piece of the cake.
The party went on for a few hours. Afterwards many people came to thank Sandrien and me for the nice afternoon and the project. Satisfied but tired we went home. It has been an intensive project but we are happy with the flags we made which have been added to the collection of the Urban History Department of Museum het Domein. As soon as they are exhibited we will let you know!
Thank you ALX Marks for the beautiful pictures!

wiel kusters

Finisage

posted on 17-06-2015

Feest!

Op 28 juni is het zover: dan sluiten we ons vaandelproject in de Gemmakerk af. We hebben ontzettend hard gewerkt afgelopen maanden. Er was nauwelijks tijd voor andere dingen. Ook mijn blog bijhouden bleek onmogelijk helaas. Sommigen van jullie hebben een en ander kunnen lezen op Facebook.
Daar was te zien dat Sandrien en ik een tentoonstelling hebben ingericht in de Gemmakerk in Sanderbout met de collectie historische mijnvaandels. Aan deze collectie hebben we ‘onze’ vaandels toegevoegd. De tentoonstelling is nog geopend tot 28 juni: op woensdag en zaterdag van twee tot vijf en op zondag van elf tot vijf.
Er is geen opening geweest maar er komt wel een finisage. Op zondag 28 juni. Het programma begint om twaalf uur en duurt tot een uur of drie. Jullie zijn allemaal welkom op deze feestelijke middag. We hebben muziek: een fanfare, een rapper en een Pools/Sloveense band. We hebben sprekers: Tom de Rooij, de directeur van De Domijnen, Wiel Kusters, de dichter en wethouder Noël Lebens. De vaandels worden zelfs ingezegend door Deken van Rens. En we hebben natuurlijk hapjes en drankjes.
Nu alleen onze gasten nog….

De ene hand wast de andere hand

Party time!

On June 28 it’s party time! Then we will celebrate the ending of our Flag project.
Sandrien and I have worked so hard the last few months there was no time even for writing on my blog. Some of you have followed the project on Facebook. For those who haven’t: we have made an exhibition in an old church in Sanderbout with the historical mining flags. And we added the two flags we made for the project. The exhibition is still open until June 28th: on Wednesdays and Saturdays from 2 pm til 5 pm and on Sundays from 11 am till 5 pm.
On Sunday June 28 we have a very nice program: there will be speakers, music and of course food and drinks! It starts at noon and ends around three. We hope to welcome you all!

De ene hand wast de andere hand

Feest!

posted on 24-03-2015

De ene hand wast de andere hand

Nu we al zo’n eind op weg zijn met ons project wordt het hoog tijd om onze sponsors te bedanken!

De gemeente Sittard – Geleen
De Domijnen
M 2015
Continium
Provincie Limburg

It is time to thank our sponsors of the flag project!

logo's

De ene hand wast de andere hand

posted on 10-03-2015

Vaandels en Huismerk

De twee samenwerkingsprojecten verlopen goed. Sandrien en ik zijn hard aan het werk.
Voor de twee wijken Sanderbout (Sittard) en Lindenheuvel (Geleen) zijn we elk een vaandel aan het maken. Gemiddeld rijden we twee keer per week naar Sittard of Geleen om daar te praten met mensen uit het verenigingsleven of om door de wijken te wandelen. Op deze manier hebben we al veel nieuwe mensen leren kennen. Onder andere José, één van de meest actieve vrijwilligsters in Sanderbout. Na een middag met haar te hebben gepraat en koffie te hebben gedronken gingen we met een hoofd vol ideeën weer richting Maastricht. Aan haar hebben we de titel van ons project te danken: ‘De ene hand wast de andere hand’. Als een soort conclusie over het werk dat ze als vrijwilligster doet.

bleijerheide

Voor een ander onderdeel van het project zijn we onlangs op bezoek geweest bij het Continium in Kerkrade. We hadden een keuze gemaakt uit de collectie oude mijnvaandels en –vlaggen. Deze hadden ze speciaal voor ons uit het depot gehaald. Het is een zeer bijzondere collectie die bovendien pas is gerestaureerd. We hebben onze ogen uitgekeken en waren gefascineerd door de verschillende technieken: zo hebben we niet alleen prachtige geborduurde vaandels gezien maar ook handbeschilderde en gebatikte. De vaandels die wij aan het maken zijn krijgen een ander uiterlijk maar er zullen wel elementen te herkennen zijn uit deze traditionele vaandels. In mei opent in één van de wijken een tentoonstelling van deze collectie. De twee nieuwe vaandels zullen dan ook te zien zijn. De tentoonstelling eindigt met een finissage op 28 juni.

collectie bekijken

Vanaf medio mei is er ook een kleine presentatie van ons project te zien op de afdeling Stedelijke Historie in Museum het Domein. Deze presentatie geeft een beeld van de ontwikkeling van ons project.

Een ander project dat plaats gaat vinden in Sanderbout en Lindenheuvel is ‘Heilige huisjes van zwart goud’ Lubert Priems. Meer hierover is te lezen op zijn website.
Lubert is ook een radiodocumentaire aan het maken in opdracht van L1. Voor deze documentaire volgt hij ook ons project. Zo is hij met ons mee geweest bij ons bezoek aan het Continium, bij de handwerkclub van de Marokkaanse dames en heeft hij als eerste een sneakpreview van een van de vaandels gehad terwijl we er aan werkten in mijn atelier.

De documentaire wordt in juli uitgezonden en de beide projecten zullen samen publiekelijk van start gaan medio mei.
Meer informatie over al deze dingen die op stapel staan is binnenkort te lezen op mijn blog en Facebook pagina.

barbara

En ik ben ook aan het werk voor Huismerk. Een presentatie tijdens het paasweekend samen met Natascha Waeyen. Daar ben ik een nieuw werk voor aan het maken. Het zal een combinatie worden van blauwdruk, borduurtechniek en collage. Verder verklap ik nog niets. Jullie zijn welkom op zaterdag 4 zondag 5 en maandag 6 april van 13u tot 17u in de Tubastraat 14 in Maastricht. Natascha en ik zullen jullie ontvangen in een hele huiselijke sfeer.

Flags & Home-made-to-order

At the moment I am working on two projects. The flag project I am working on together with Sandrien is going very well. We are making two flags: one for each neighborhood. Twice a week we drive to Sittard or Geleen to meet people or to walk through the districts. One of the people we met is José one of the most active volunteers in Sanderbout. One afternoon we drank coffee with her and she talked about her work as a volunteer. We went home with our heads full of ideas. And we decided to name the project after one of her quotes: ‘one hand washes the other’.

detail

Another afternoon we spent at the Continium. This museum has a special collection historical mining flags. We choose eight of them and the flags were taken out of the depot especially for us. We both were fascinated by the different techniques that were used to make the flags. Beside the traditional embroidered ones there were also handpainted ones and two painted with batik technique. There will be an exhibition of these flags opening in May. The two flags we are making will also be part of this presentation.

During our project we also got in touch with Lubert Priems. A journalist who is collecting stories for his project in the two disctricts. You can read about his project on his website. He is also making a documentary that will be broadcasted on the local radio. Lubert has interviewed us and has joined us when we were visiting the Coninium. The broadcasting of the documentary will be in July and our two projects will start together mid May.

Print

Beside this project I am also making a new work for Home-Made-to-Order. A presentation together with Natascha Waeyen during the Easter weekend. The new work will combine blue print, embroidery and collage technique. You are welcome on the April 4, 5 and 6. From 1pm to 5pm at the Tubastraat 14 in Maastricht.

Vaandels en Huismerk

posted on 19-01-2015

2015

Het nieuwe jaar is nog geen drie weken oud en er is al veel gebeurd.

Terwijl de tien exemplaren van Luna Leporello bijna allemaal zijn verkocht heb ik nog acht stuks van Luna Carrousel. Deze zullen later dit jaar te zien en te koop zijn bij de presentatie die ik samen met Natascha Waeyen aan het voorbereiden ben. Zij heeft me uitgenodigd om op 4, 5 en 6 april (het paasweekend) samen met haar een tentoonstelling te maken in haar woning en atelier. Naast bestaand werk zal daar ook een nieuw werk van ons te zien zijn. Binnenkort meer informatie over deze mini expo.

Verder ben ik samen met Sandrien Wansink bezig aan een project in twee woonwijken in Sittard-Geleen. Het project is nu nog in de onderzoeksfase maar zal later dit jaar gepresenteerd worden. Het sluit aan bij het jaar van de mijnen 2015. In twee voormalige mijnwerkerswijken Sanderbout en Lindenheuvel zijn wij het verenigingsleven in kaart aan het brengen: de traditionele verenigingen zoals fanfares en harmonieën en ook de ‘nieuwe’ clubs en verenigingen zoals de handwerk club van Marokkaanse vrouwen en de plaatselijke kookclub.
Tegelijkertijd onderzoeken we een collectie oude mijnwerkersvaandels en -vlaggen. Uiteindelijk zullen deze twee elementen samenkomen. Op welke manier dat zal gebeuren zal in de loop van de tijd duidelijk worden. Nu zijn we vooral druk met het bezoeken van de clubs.

Als laatste wil ik jullie laten weten dat de Maancake inmiddels verloot en afgeleverd is bij de winnares: Titia Eggen.
Al deze activiteiten zijn trouwens ook op mijn Facebook pagina te volgen.

2015

The new year has just started and many things already have happened since.
The edition of ten of Luna Leporello is almost sold out but I still have eight copies of Luna Carousel in stock. They will be presented and sold during a short event on April 4, 5 and 6. Natascha Waeyen, a friend and fellow artist, has invited me to participate in an exhibition in her house and studio. Beside some old time favourites we both will show new work.

Luna Carousel

Together with Sandrien Wansink I am working on a project in two former miner areas in Sittard – Geleen. Since the last mines have been closed forty years ago these districts have transformed: the original residents have left and new people arrived. We are mapping out all the clubs and communities in the areas. Traditional ones like fanfares but also the new ones like the community of Moroccan women who gather every week to do needlework. At the same time we are doing research on a collection of traditional flags made for the old clubs and communities. In the end those two elements will become part of an artwork. The exact form however is something for us to find out.

maacake

And last but not least the Mooncake has been raffled and delivered to the winner: Titia Eggen.
All these activities can also be followed on my Facebookpage.

2015

posted on 09-12-2014

Maancake

Mijn nieuwe website is af!
Om dat te vieren volgt hier een recept voor Maancake.
Wil je deze cake winnen? Schrijf je dan in voor de nieuwbrief of volg mij op Facebook. Dit kun je doen via de info pagina. Onder alle volgers verloot ik 1 Maancake die ik persoonlijk kom bezorgen rond de feestdagen aan het eind van dit jaar.

halve cake

Maancake
Een traditioneel recept uit Oostenrijk waarbij geen bloem of zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt.
Tijdens mijn verblijf in AIR Krems (Oostenrijk) in 2007 heb ik vaak gesmuld van deze Mohnkuchen. Meestal is de cake langwerpig van vorm maar voor dit recept heb ik een ronde bakvorm gebruikt.

Ingrediënten:

150 gr boter
6 eieren, gesplitst
5 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
zout
geraspte citroenschil
110 gr suiker
200 gr (gemalen) maanzaad
100 gr gehakte noten
20 gr broodkruim of paneermeel
boter om in te vetten
bloem om bakvorm mee te bestrooien
poedersuiker

Oven voorverwarmen op 160 ºC

Boter mengen met poedersuiker, snufje zout, vanillesuiker en citroenrasp. Eidooiers er één voor één door roeren. Eiwitten stijfkloppen met de suiker en voorzichtig door het botermengsel scheppen. Maanzaad met noten en paneermeel mengen en voorzichtig aan het boter/eimengsel toevoegen. Ronde bakvorm (ik heb een springvorm gebruikt) invetten en bestrooien met bloem. Mengsel in vorm scheppen. 45 – 60 minuten bakken. Even checken met een breinaald of de cake helemaal gaar is. Nadat de cake is afgekoeld er met behulp van het sjabloon en poedersuiker een maantje op maken.

sjabloon

 

Mohnkuchen

Zutaten:

150 g Butter
6 Eidotter
6 Eiklar
5 g Staubzucker
Vanillezucker
Salz
Zitronschale, gerieben
110 g Zucker
200g Mohn, gemahlen
100 g Nüsse, gerieben
20 g Brösel
Butter für die Form
Mehl für die Form
Staubzucker

Zubereitung:
Butter mit Staubzucker, Vanillezucker und geriebener Zitronenschale schaumig rühren. Dotter nach und nach unterziehen. Eiklar mit Kristallzucker zum Schnee schlagen und vorsichtig unter die Buttermasse rühren. Mohn mit geriebenen Nüssen und Bröseln vermischen. Vorsichtig in die Masse einrühren. Eine runde Backform mit Butter ausstreichen, mit Mehl ausstreuen und die Masse in die Form geben. Im vorgeheizten Rohr bei 160 ºC 45 – 60 minuten backen.
Auskühlen lassen und mit Zucker besieben.

Maancake Mohnkuchen

posted on 24-07-2014

Kaleid 2014

Afgelopen weekend was ik in Londen bij Kaleid 2014.
Naast een nieuwe selectie kunstenaarsboeken werd ook de selectie van 2013 nog een keer getoond. Luna Leporello was daar ook bij.
Het was wederom een selectie met veel variatie.

kaleid1
Kaleid 2014

Een van de boeken uit de selectie van dit jaar is het boek Tête-a-tête van Mo Swillens en Esther van Waalwijk.

Een bijzonder portretfotografie project waarbij Esther portretfoto’s heeft gemaakt met een veldcamera uit 1890 en Mo diezelfde mensen portreteerden met een moderne digitale camera. Het resultaat is een prachtig boek met zwart wit foto’s en fotografische etsen in kleur. Kijk op hun websites om er meer over te zien en te lezen.

kaleid2
Kaleid 2014

Buiten mijn bezoek aan Kaleid ben ik ook even binnegelopen bij Magma. Deze boekwinkel heeft ook een winkel met design producten. Sinds kort verkopen ze ook broches van Aniek Schiepers die me heeft geholpen met de sjabloonschildering van het textielwerk. Op de foto zijn het de broches die in cellofaan zijn verpakt: de poes, wortel, luchtballon en de kiwi. Leuk om te zien! Om ze aan te schaffen hoeven julie trouwens niet naar Londen, Aniek verkoopt ze ook op Etsy.

kaleid4
Kaleid 2014

Kaleid 2014

Last weekend I went to London for this years edition of Kaleid.
Apart from this years selection of artists books they also presented last years selection. Among these books was Luna Leporello.

kaleid3
Kaleid 2014, Luna Leporello

Again it was large variety of books. A very special one is Tête-a-tête from Ester van Waalwijk and Mo Swillens. The project is a collaboration of the two Dutch artists. They both portrayed the same people but in a completely different way: Esther used a very old wooden camera and Mo used a modern digital camera. The result is a beautiful book.
Check their websites!

Magma
broches van Aniek/Aniek’s brooches

Apart from visiting the exhibition I went to the Magma product shop. Where they now also sell brooches of my friend Aniek who helped me with the stencil painting. If your interested in buying one there is no need to travel to London. Aniek has a shop on Etsy.

Kaleid 2014

posted on 27-06-2014

Mare Insularum

OphangenLaatste hand

Het textielwerk is af en heeft inmiddels zijn bestemming bereikt. Het is mooi geworden en gelukkig is de nieuwe eigenaar er ook blij mee. Ik vond het een fijn project om aan te werken. Het was voor het eerst dat ik op deze manier stoffen heb verwerkt.

Interessant aan een werkproces als dit is de ontwikkeling die het werk doormaakt en die ik moet volgen. Ik kan van alles bedenken en voor me zien maar het uiteindelijke resultaat is altijd anders. Veel beslissingen kunnen pas op het moment zelf genomen worden en dan is het nog afwachten of ik tevreden ben met het resultaat. En dat is niet altijd het geval. Dus heb ik regelmatig delen uitgehaald en opnieuw gemaakt.

De titel Mare Insularum verwijst naar een gebied op de maan. Een kaart van dit gebied is uitgangspunt geweest voor dit werk. Het meest spannende is het als het werk wordt opgehangen: dan pas wordt zichtbaar hoe het werk en de omgeving op elkaar inwerken, of het werk ‘past’. Oordeel zelf maar. Daags nadat het werk mijn atelier had verlaten bleek dat het dak lekte. Natuurlijk precies op de plaats waar het werk al die tijd had gehangen. Perfecte timing dus…

Nathalie Brans, mei 2014.

Mare Insalarum

The fabric work is finished and has reached its destination. I am happy with the result and so is the new owner.
For me it was a nice project to work on. For the first time I have used textiles in this way.

The most interesting part of a proces like this is de development of the work. Seeing it evolve and follow this evolvement by making the right decisions. It is not hard to imagine what is should look like in the beginning. But in the end the result is always different from what I imagined. Many decisions can only be made in the moment. Sometimes they don’t turn out well and then I have to redo it. The most exciting moment is the moment the work is installed. Only then it will become clear if it ‘fits’ in its environment. See for yourself.

The title Mare Insularum refers to a region at the Moon. A map of this region has been starting point for this work. A few days after the work had left my studio it turned out the roof leaked. Exactly at the place where the work had hung…

Nathalie Brans, mei 2014.Nathalie Brans, mei 2014.

Mare Insularum

posted on 09-04-2014

Presentaties

Twee presentaties deze maand:

Nog tot en met 16 mei zijn de Beagle2Beagle tafelkleden te zien bij de expositie In Kaart in de centrale hal van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. De tentoonstelling is op werkdagen geopend van 8.30u tot 18.00u. Behalve op 21 april en 5 mei.

inkaart

En Kaleid Editions staat met o.a. Luna Leporello op Arts Libris in Barcelona van 23 t/m 27 april.

Presentations

This month my work is presented at two places:

Untill May 16 the Beagle2Beagle tablecloths are shown as part of the exhibition ‘In Kaart’ in the Gallery of the Provincial Government Buildings in Maastricht.

And Kaleid Editions will be present, with Luna Leporello, at Arts Libris, The Barcelona Art Book Fair.

Presentaties

posted on 14-03-2014

Mooie stofjes!

Het is al weer een tijd geleden dat ik iets op mijn blog heb gepost. Inmiddels heb ik de geprinte stoffen in huis en ben ik begonnen met het verwerken ervan. Het is een prachtige kwaliteit zijde en de kleuren zijn heel helder.

Ook deze stoffen heb ik meegenomen naar het Fablab om er een aantal vormen met de lasersnijder uit te snijden. Deze ga ik toevoegen aan het werk dat ik aan het maken ben.

Ik bouw het laag over laag op daarbij mezelf afvragend welke stap er moet volgen. Het gaat traag: de voile is zeer fragiel en moet heel voorzichtig met kleine steekjes worden vastgezet. Maar ik vind het heerlijk om er zo rustig aan te werken en het te zien ontstaan.

Chistiane Gronenberg heeft in Cultureel Maandblad Zuiderlucht van deze maand een artikel geschreven over de positie van textiele vormen in de beeldende kunst: : ”Textielkunst – tussen tapijten en theedoekjes”.

Een fijn geschreven stukje waarin, naast mijn werk, ook het werk van Gerry Laudy en Romy Finke wordt belicht.

Laag over laag de uitgesneden vormen met kleine steekjes vastzetten - Sewing the cut out forms by hand with tiny stitches Laag over laag de uitgesneden vormen met kleine steekjes vastzetten – Sewing the cut out forms by hand with tiny stitches

Nice fabric!

It has been a while since I posted on my blog. Meanwhile the fabrics have been delivered and I have been to the Fablab to cut out different formes of the silk. I am sewing these formes onto the work I am making: layer upon layer. It is a slow proces. The silk is very fragile and has to be handled very carefully. I can only sew it by hand with tiny stitches.

I love working in this peaceful manner and seeing the work develop.

Cultureel Maandblad Zuiderlucht (a regional magazine about culture) has published a nice article about Textiles in the Arts, unfortunately in Dutch only: ‘Tussen tapijten en theedoekjes’.

Mooie stofjes!

posted on 05-01-2014

2013/2014

2014 is goed begonnen of moet ik zeggen 2013 is goed geïndigd?

Victoria van Kaleid Editions is terug van haar reis naar Amerika. Daar heeft ze al haar contacten bezocht en haar best gedaan om de collectie kunstenaarsboeken aan de man te brengen. Dat ze hard heeft gewerkt mag duidelijk zijn. Een overzicht van de verkochte boeken is terug te vinden op de website van Kaleid.

Luna Leporello is aangekocht door de bibliotheek van het MoMA, Skillman Library en Joan Flasch Artists’ Book Collection.

Vlak voor de kerstdagen heb ik mijn testprints van Print Unlimited ontvangen. Ik ga daar twee afbeeldingen laten drukken op zijde die ik weer ga verwerken in mij nieuwste werk.

Het resultaat was prachtig en ik kan natuurlijk niet wachten tot ik de stoffen in huis heb en er mee aan de slag kan.

De stofjes - The samples De stofjes – The samples

 2013/2014

The new year has begun very well.

Victoria has returned from her US tour. She has visited lots of collectors trying to sell the artists books from the collection. She has done a good job as you can see on the website.

Luna Leporello has been acquainted bij the MoMA Librairy, Skilman Librairy and Joan Flash Artists’ Book Collection.

Before Christmas I received my samples from Print Unlimited. They are going to print two of my images on silk, which will be used in my latest artwork.

I can hardly wait to get started!

2013/2014

older posts