Vandaag is de dag van Frank Halmans

Aanleiding voor ons uitstapje van gisteren was het Snow Flake Museum hier in de buurt. Museum is een groot woord maar het was zeker de moeite waard. Het is gevestigd in een voormalige watermolen in houten gebouw langs een rivier.

Je komt binnen in een winkel met sneeuw-vlokken-prullaria en een paar interessante boeken, vervolgens loop je door een gang langs een kantoor met een interieur daterend uit de jaren vijftig en dat blijkt het lokale belasting kantoor. Waarschijnlijk aangepast aan de tarieven hier: ook die dateren uit de jaren vijtig…..

Daarna kom je in de expositie ruimtes.

De tentoonstelling gaat over het levenswerk van Wilson “Snowflake” Bentley (1865 – 1931). Een boer die in zijn vrije tijd sneeuwkristallen fotografeerde. Hij deed dat met een deels zelfgebouwde camera waaraan hij een microscoop had bevestigd.

Uiteindelijk heeft hij meer dan 5000 kristallen gefotografeerd die allemaal verschillend van vorm waren. Een zeer indrukwekkende prestatie.

Zo’n honderdtal van deze foto’s zijn in de tentoonstelling te zien. Het fotograferen van ijskristallen is nogal ingewikkeld en moet natuurlijk gebeuren met temperaturen onder nul. Elk kristal werd losgehaald uit zijn omgeving en ‘geprepareerd’ voor de microscoop. Het beeld werd zichtbaar gemaakt met licht dat door het raam viel. En vervolgens gefotografeerd. Daarna volgt er nog een heel nauwkeurig proces waarbij van elk negatief de omgeving van elk kristal wordt weggekrast om het los te maken van zijn omgeving, vervolgens krijgen alle kristallen een zwarte achtergrond zodat de vorm beter zien. En dat dan 5000 keer!

Dit is de website van het museum en daar staat o.a. een zeer uitgebreide technische beschrijving van het hele proces.

Sunday March 18, Snow Flakes

Today is supported by Frank Halmans

The reason for our trip yesterday was the Snow Flake Museum in Jericho VT. The exhibition is located in an old building that used to be a watermill.

Entering the building you first enter the shop, then in the back, after passing an tax office with an interior dating from the fifties you enter the exhibition.

The exhibition is about the live and work of Wilson “Snowflake” Bentley (1865 – 1931). A farmer who photographed single snow cristals. Eventually he captured more than 5000 snowflakes! Without doubt a very impressing achievement.

The exhibit shows around one hundred prints and also his very special microscope camera.

Photographing snow flakes is really complex and he must have been a very patient and conscientious man.

On the website there is among the images of the snow crystals more information about the complex proces and his live.