Vandaag is het Jaradag

 

Vandaag was een dag waarop de waarde van een plek als deze heel duidelijk was.

Het VSC nodigt ook kunstenaars van buiten het centrum uit om lezingen te geven. Ze blijven een paar dagen in het centrum en dan is er de gelegenheid om ze in je atelier uit te nodigen om over je werk te spreken.

Ik heb in deze periode drie van deze bezoekende kunstenaars gesproken.

Het mooie van dit soort ontmoetingen is dat je even in de gelegenheid bent om door hun ogen naar je eigen werk te kijken. Er is maar weinig tijd beschikbaar, een half uur per bezoek en dat is wel jammer want voordat het gesprek goed en wel op gang is moeten ze al weer naar de volgende afspraak. Maar het zijn zeer ervaren kijkers en binnen die tijd zijn ze meestal toch in staat een paar interessante vragen te stellen of een paar opmerkingen te maken waardoor je weer op een andere manier naar je werk kijkt.

Vandaag had ik twee van deze bezoekjes en ik had me voorgenomen om daarna even te gaan zwemmen in het zwembad op de campus van het Johnson State College.

Onderweg naar het zwembad werd ik staande gehouden door Steve, een van de schrijvers en hij vroeg of hij een van zijn gedichten mocht voorlezen. Ik vind het zeer bijzonder als mensen hun leven aan schrijven wijden en ik was ontroerd door het feit dat ik nu een privévoordracht zou krijgen. Het was een nieuw gedicht en nog niet in zijn definitieve vorm. Maar er werden een paar sterrenbeelden in genoemd en eerder deze week had Steve bij mij gecheckt of Perseus en Orion inderdaad sterrenbeelden waren.

Tijdens het zwemmen heb ik nog rustig kunnen nadenken over deze dag, ik was de enige in het zwembad dus het was er heel stil. En ik realiseerde me heel goed dat dit een unieke dag voor me was, en niet alleen omdat ik normaal niet naar zwembaden ga.

Sunday March 25, Reflection

Today is supported by Jara

Today was one of those days on which the value of places like these is tangible.

The VSC also invite artists to give lectures, they stay a few days at the centre and during those days there is the opportunity to invite them for a studio visit.

I have had three of those visits of which two today. The good thing of these visits is that you are given the opportunity to look at your own work through somebody elses eyes. And although there is not much time, only half an hour per visit, most of the visiting artists are capable of asking a few questions or make some interesting remarks on the work that make you look at your work in a different way.

I had planned to go for a swim after the studio visits and on my way to the pool I ran into Steve, one of the writers.

He wanted to read me a poem. I find it very special when people devote their lives to writing and I was touched by the fact that I was going to have a personal reading.

During swimming I had a chance to reflect on the day and I realized that this had been a unique day for me and not just for the fact that I usually never go for a swim.